Brnabić: Moramo da imamo više preduzetnika koji veruju u svoje ideje

Fond za inovacionu delatnost dodelio je tri miliona evra za realizaciju 22 inovativna projekta malih i srednjih preduzeća, a raspisana su i dva poziva kroz koje će biti dodeljeno 2,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima. Moramo da imamo više preduzetnika koji veruju u sebe i svoje ideje, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da bi u Srbiji trebalo da promenimo paradigmu privrednog rasta, tako što će u njemu sve više učestvovati preduzetnici i inovatori.

Najavila je da bi od početka 2019. godine mogao da bude uveden bolji pravni okvir za preduzeća koji se bave inovacijama.

"Sledeće godine osnivamo i Fonda za nauku. Danas sam imala sastanak sa ministrom za finansije na kojem smo razmatrali kako sledeće godine možemo da uvedemo drugačiji pravni okvir za kompanije koje se baziraju na inovacijama, na nauci i istraživanju i razvoju i verujem da ćemo to uvesti od 1. januara 2019. godine", rekla je Brnabićeva.

Na svečanosti povodom objavljivanja rezultata javnog poziva za finansiranje inovativnih projekata preduzeća Brnabićeva je rekla da su oni važan deo nove ekonomije ka kojoj država teži – "ekonomije zasnovane na znanju, preduzetništvu i malim i srednjim preduzećima".

Kako je rekla, važne su velike investicije, ali održiva ekonomija se zasniva na startap preduzećima, odnosno preduzetnicima, kao i malim i srednjim preduzećima.

"To je kičma održive ekonomije. Pojam preduzetnika nije tako popularan u Srbiji, ali oni su za mene ljudi koje su dovoljne hrabre i uporne osobe koje veruju u sebe i svoje ideje i zbog toga mogu da uspeju, naglasila je Ana Brnabić.

Istakla je da je ključ u tome kako država može da pomogne u tome, ali i međunarodni partneri, EU i Svetska banka, kojima je zahvalila na dosadašnjoj pomoći.

"Mi danas ulažemo više nego ikada, ove godine nešto više od šest miliona evra, što je nedovoljno i videćemo da uložimo više naredne godine iz budžeta Srbje. Nadamo se i većoj podršci od EU i SB".

Kako kaže, moramo da imamo više preduzetnika koji veruju u sebe i svoje ideje.

"Dugujem i veliko priznanje ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, jer su prepoznali značaj ovoga, tako da idemo istim pravcem. Prošle godine su uveli preduzetništvo u osnovne škole kao predmet, a od ove godine u srednje škole i gimnazije".

Brnabićeva ističe da moramo da učimo decu preduzetništvu i kao primer navela da u Izraelu u osnovnoj školi kada pitate decu ko želi da ima svoju kompaniju više od 90 odsto digne ruke, dok u Srbiji to uradi samo jedan ili dva učenika.

Tri miliona evra za 22 projekta

Fond za inovacionu delatnost dodelio je danas tri miliona evra za realizaciju 22 inovativna projekta malih i srednjih preduzeća, a raspisana su i dva poziva kroz koje će biti dodeljeno 2,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima.

Sredstva se opredeljuju iz budžeta Srbije, na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom, a regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder navela je da je zadovoljstvo prepoznati srpske inovatore i istakla da Svetska banka, zajedno sa EU i Vladom Srbije podržava inovacionu ekonomiju.

"U 19. veku automobil je bio standardan način prevoza, danas imamo i električne automobile, a uskoro će motor sa unutrašnjim sagorevanjem biti prevaziđen", rekla je Van Gelderova.

Dodala je da postoji inovacioni paradoks, situacija gde najviše inovacionih kompanija nastaje u zemljama u razvoju, koje sporo hvataju korak sa tehnološkim napretkom, te je veliki izazov za vlade da podrže inovacioni rast.

"Srbija je izuzetak u tome i jedna od retkih zemalja koje podržavaju inovacije. Potrebno je da se učestvuje sa novim i naprednim tehnologijama koje će omogućiti saradnu javnog i privatnog sektora", rekla je Van Gelderova.

Podvukla je da su inovacije sada uključene u finansiranje iz budžeta republike što je, smatra, dokaz njihove uspešnosti.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je prvi projekat EU u ovoj oblasti bio pre sedam godina, grant od 8,5 miliona evra kada je skoro 50 inovativnih srpskh projekata razvijeno i našlo se na tržištu.

"Pre dve godine smo pokrenuli saradnju nauke i kompanija i potpisali ugovor vredan 2,5 miliona evra za program ranog razvoja i sada planiramo i dva biznis inkubatora u tehnološkom parku u Beogradu", naveo je Fabrici.

Zaključio je da je važno da nauka i kompanije sarađuju, te da ulaganje u nauku nije trošak, već razvijanje mogućnosti koje jedna zemlja ima.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво