Posao za 95 mašinovođa

Kompanija "Srbija kargo" je u stalni radni odnos primila 95 mašinovođa, a ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da je ovo važan dan za Srbiju i da je dokaz da je država u prethodnom periodu napravila "dobre korake za železnicu'' .

Zorana Mihajlović je na svečanosti povodom prijema novih mašinovođa u Upravnoj zgradi kompanije železnica istakla da se Srbija strateški opredelila da razvija železnicu, i da je četiri milijarde evra uloženo u projekte koji se trenutno rade u toj oblasti.

Prema njenim rečima, u proces reformisanja železnice ulazilo se na svakih nekoliko godina u prethodnih 30 godina, ali da danas prvi put imamo prave reforme.

"Njihov rezultat vidimo sada, a njega ne bi bilo bez podrške radnika i sindikata Železnica, rekla je Mihajlović i dodala da je zapošljavanje 94 mladih mašinovođa dokaz da je država "napravila dobre korake za srpsku železnicu" 

"Pred nama je još mnogo posla, ali vi ste dokaz da država ulaže u železnicu. Vi ćete raditi u novim lokomotivama koje su veoma vredne", rekla je Mihajlović koja je mašinovođama poželela sreću i uspeh u radu i poručila im da profesionalno obavavljaju svoj posao i na svakom mestu dostojanstveno predstavljaju svoju kompaniju i zemlju.

V. d. generalnog direktora kompanije "Srbija kargo" Dušan Garibović rekao je da nove mašinovođe počinju svoj rad u izazovnim vremenima i da je obaveza železničara da poštuju svaki kilometar izgrađene i obnovljene pruge. 

"Dolazite u firmu koja se bori da na tržištu ostvari prihod. Od našeg rada i rezultata zavisi koliko ćemo obnoviti vagona i lokomotiva, a neki od vas od sledeće godine upravljaće najsavremenijim lokomotivama u regionu", naveo je Garibović.

Poruka Jelene Žebeljanović

U ime novozaposlenih mašinovođa prisutnima se obratila Jelena Žebeljanović, jedina žena među 95 mašinovođa, koja je istakla da potiče iz porodice mašinovođe i da je to odgovoran i zahtevan poziv prema kojem gaji ljubav od malih nogu.

"'Naše pruge moraju da budu bezbedne, kao i naši putnici i teret koji prevozimo, a mi smo tu da damo svoj doprinos tome", rekla je Žebeljanović.

Izrazila nadu da će ona i njene kolege biti primer koji će inspirisati i druge mlade ljude da postanu deo "železniičke porodice Srbije". 

Žebeljanović i ostalih 94 mašinovođa su do zaposlenja došli nakon sprovedenog javnog konkursa za stručno osposobljavanje pripravnika.

Zajedno sa 86 mašinovođa koje su zaposlene prošle godine u Nišu, što je bilo prvo zapošljavanje novih mašinovođa posle 20 godina, ukupno je 181 mašinovođa zasnovao stalni radni odnos u kompaniji "Srbija kargo" od marta prošle godine do oktobra ove godine.

Prošli su obuku u trajanju od godinu dana nakon čega su položili stručni ispit.

Mašinovođe će biti raspoređene po Kargo sekcijama u Nišu (28), Beogradu (17), Lapovu (10), Novom Sadu (6), Panncevu (6), Požarevcu (6), Rumi (5), Užicu (5), Subotici (5), Zaječaru (4) i Kraljevu (3).

Prosek starosti trenutno zaposlenih mašinovođa je 43 godine, a sa prijemom novih biće 30 godina.

Programom poslovanja predviđeno je da se putem javnog konkursa na obuku primi još 70 mašinovođa koji će biti primljeni u stalni radni odnos u 2019. godini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво