Ljajić: Region mora da izabere-nacionalizam ili pragmatizam

Zemlje u regionu moraju konačno da donesu odluku da li su za nacionalizam ili pragmatizam, poručio je potpredsednik i ministar za trgovinu Vlade Srbije Rasim Ljajić, na Samitu 100 biznis lidera u Beogradu.

"Mi smo u debelom zaostatku. Dok su drugi napredovali i ulagali u infatrukturu i ditalne veštine mi smo ratovali. Taj jaz ne može lako da se nadomesti", rekao je Ljajić.

Kaže da je taj nedostatak napravljen devedesetih godina prošlog veka i da sada moramo da menjamo paradigmu.

"Jesmo li za nacionalizam ili pragmatizam. Devedesetih smo izbrali nacionalizam i videli smo kako je to završilo", istakao je Ljajić.

Naglasio je da zato zemlje moraju doneti definitivnu političku odluka i izabrati da li će ovaj reigon imati perpsektivu ako budu radile zajedno u smislu povećanja naše konkurentosti i razvoja infastrukutre ili ne.

Ljajić je primetio da, nažalost, i dalje posmatramo u regionu jedni druge više kao konkurente nego kao partnere.

"Danas je brašno u Prištini 30 odsto skuplje zato što su uvedene dodatne carine na uvoz brašna iz Srbije", naveo je ministar.

Kaže da mi još ne možemo da usaglasimo protokol šest oko liberalizacije usluga na nivou CEFTA zbog politički razloga i toga kakva će da bude oznaka za Kosovo, iako je sve drugo usaglašeno.

"U tehnološkom smislu 30 godina zaostajemo" 

Ljajić je rekao da je primena digitalnih tehnologija na Zapadnom Balkanu na nivou druge industrijske revolucije, to jest poluatomatske proizvodnje, tako da u tehnološkom smislu 30 godina zaostajemo u odnosu na razvijeni svet.

Kako je naveo, struktura izvoza nam je još više poražavajuća, pošto 35 odsto učešća u izvozu zemalja Zapadnog Balkana čine sirovine, polusirovine i poluproizvodi.

Ljajić je rekao da je zemalja Zapadnog Balkana za izgradnju telekomunikacione infastrukture potrebno oko pet milijardi evra, dok je u ovkiru Berlinskog procesa izdvojeno 30 miliona evra za različite projekte iz oblasti telekomunikacija.

Naglasio je da je EU pokrenula 70 različitih regionalnih inicijativa u prethodnom periodu, od kojoh je poslednja Berlinski proces 2014. godine i da je tada rečeno da se prvi rezultati očekuju za četiri godine.

Lajić je kazao da su rezultati ravni nuli, pošots je napravljena samo kancelarija za vlade i regionalna privredna komora, ali da nije napravljen nijedan kilometar puta.

Dodaje da je problem i nedostatak projekata sa naše strane i da administracije država otežavaju taj proces.

Kako je rekao, mi smo u regionu 'sedam milja' daleko od bratstva u regionu i da je zbog logističkih troškova na granici proizvod iz regiona u startu pet odsto skuplji od istog takvog u zemljama EU.

"Takođe, 15 odsto logističkih troškova učestvuje u vrednosti proizvoda. Na granici prevoznici čekaju 11 sati, a u EU se čeka osam sati", ukazao je ministar.

Naglasio je da u regionu svi hoće da žive bolje, ali tako da se ništa u životu ne promeni, a to je nemoguća misija.

Mora da postoji jaka politička volja i rizik da se to reši, kaže Ljajić i dodaje da poslovni ljudi moraju da vrše pritisak da se ne uvode vancarinske barijere, jer kod carinskih ratova svi gubimo. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво