Brnabić: Možemo postati region pobednika

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je, na otvaranju Samita 100 biznis lidera u jugoistočnoj Evropi, da veruje da ceo region uključivanjem u procese digitalne transformacije može postati 'region pobednika'.

"Čvrsto verujem da je četvrta industrijska revolucija ogromna šansa Srbije i celog regiona da sustigne i uhvati korak sa razvijenim svetom", poručila je Brnabićeva.

Istakla je da ceo region ne može sebi da priušti da propusti tu šansu.

"Ovo je jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije, na kojem radi svaki dan. Verujem da na talasu četvrte industrijske revolucije, koja je obeležena digitalizacijom, ovo može biti region pobednika i prethodnika u inovacijama i primeni novih tehnologija u privrednom rastu", naglasila je Brnabićeva.

Dodala je da je Srbija po tom pitanju na jako dobrom putu.

Brnabićeva je naglasila da je cilj da se u Srbiji fokus investicija prebaci sa radno intenzivnih na investicije zasnovane na inovacijama i novim tehnologima, kao i istraživanju i razvoju, izvozu proizvoda i usluga baziranih na znanju i globalnoj konkurentnosti srpskih kompanija.

"Zato moramo dalje da menjamo poslovno okruženje, pre svega kroz reformu pravnoporeskog sistema, kao i da radimo na daljem povezivanju regiona, uklanjanjem barijera za razmenu znanja, roba i usluga", rekla je premijerka.

Branbićeva navodi da je od početka rada Vlade investirano oko 850 miliona evra u putnu i železničku infrastrukturu i da se nastavlja razvoj strateške saobraćajne mreže.

Premijerka kaže da se ubrzano radi na jačanju digitalnih kompetencija i da će, zahvaljujući kreditu Evropske investicione banke, biti uloženo oko 60 miliona evra u naredne tri godine u infrastrukturu za startap i inovacione kompanije, istraživanje i razvoj, laboratorije i naučne projekte.

Podsetila da se uvodi elektronska uprava u sve segmente, kao i da je elektronska uprava odgovor Vlade na potrebu za efikasnijim i transparentnijim javnim uslugama.

"Od kraja oktobra, u Srbiji će, zahvaljujući naporima NBS, biti omogućena i instant plaćanja."

"Regionalni samit o digitalizaciji aprila 2019"

Najavila je da će se u aprilu 2019. godine održati u Beogradu i regionalni samit o digitalizaciji sa uglednim gostima iz regiona, Evrope i sveta.

Brnabićeva kaže da nijedna vlada ne može sama da transformiše društvo bez aktivnog učešća poslovnih lidera i pozvala ih da daju predloge i ideje, ali i da više sarađuju sa naukom i institutima.

Istakla je da treba da budu hrabri u osvajanju novih tržišta i tehnologija i da u novom digitalnom dobru ne vide sebe samo kao lidere regiona već i kao poslovne lidere Evrope i sveta.

"Treba prvi da razvijate tehnologije koje ćete izvoziti u celom svetu. Naš region već ima takve kompanije u raznim industrijama, pre svega u softverskoj. Imamo i svetski važne kompanija i institute u oblasti genetike, biotehnologije, digitalne poljoprivrede i blokčejna", poručila je Brnabićeva.

Smatra da moramo da budemo mnogo hrabriji i odlučniji kada je reč o nama i našem mestu u svetu.

"Privredni rast u 2018. biće iznad četiri odsto"

Brnabićeva je navela da će privredni rast Srbije u 2018. godini biti iznad četiri odsto.

Premijerka je na Samitu 100 biznis lidera rekla da je privredni rast naše zemlje u prvoj polovini godine bio 4,85 odsto, po čemu se Srbija svrstala među najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

"Do kraja godine očekujemo rast od 4,2 odsto, tako da ćemo u svakom slučaju imati za ovu godinu rast iznad četiri odsto", dodala je Brnabićeva.

Podsetila je da je Srbija na Duing biznis listi Svetske banke na 43. mestu, što je, kako je rekla, najbolja pozicija zemlje na toj listi.

"Srbija je, prema izveštaju Fajnenšel tajmsa, privukla čak 12 puta više direktnih stranih investicija nego što se očekuje od ekonomije naše veličine i po tome smo prvaci sveta u konkurenciji od 94 zemlje širom sveta", naglasila je Brnabićeva.

Dodala je da su javne finansije stabilizovane i da imamo treću godinu zaredom suficit u budžetu.

Takođe, Srbija ima javni dug ispod 60 odsto BDP-a, a nezaposlenost je smanjena sa 24 na 12 odsto.

"Sada svu pažnju možemo da usmerimo na rast i transformaciju srpske privrede", naglasila je Brnabićeva.

Samit 100 je okupio najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije i predstavnike država iz regiona.

Glavna tema sedmog Samita 100 biznis lidera je kako iskoristiti četvrtu industrijsku revoluciju kao odskočnu dasku i na taj način učiniti "kvantni" skok do razvijenog i globalno konkurentnog regiona.

Skup su pokrenuli Srpska asocijacija menadžera (SAM), Udruženje menadžera Slovenije (ZM) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), da bi se kasnije pridružili i ostali poslovni partneri iz regiona – Fondacija "Atlas" iz Crne Gore, "Alkaloid" iz Makedonije, BBI bank i "ASA holding" iz BiH.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се