Sa niškog aerodroma uskoro nova linija do Beča

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže za Tanjug da nisu tačne najave da će niški aerodrom napustiti jedna od najvećih lou-kost kompanija "Rajan Er" i najavljuje novi let do Beča od 15. novembra. Vlada ističe stratešku važnost ovog aerodroma i najavljuje strateška ulaganja.

"To nije tačno. Rukovodstvo aerodroma nema takve informacije, i u razgovorima sa njima, sve ide po planu i ugovorima koji su sklopljeni", rekao je Darko Bulatović.

Kada je reč o ukidanju linije "Viz Era" iz Niša za Malme, Bulatović navodi da je to rezultat stanja na tržištu, te da se neke linije ukidaju, ali se druge otvaraju.

"Niš će dobiti novu liniju od 15. novembra ove godine. U pitanju je linija Niš-Beč. To je značajno da se kaže. Aerodrom se razvija, imamo konstantno povećanje broja putnika. Neka linija se ukine, druga se otvori. To je posledica stanja na tržištu vazdušnog saobraćaja, a to zavisi od mnogo parametara", rekao je Bulatović.

Ističe da je država najavila velika ulaganja u niški aerodrom, kao i u njegovu promociju, navodeći da bolji dani za niški aerodrom te dolaze.

Vlada najavljuje strateško ulaganje u niški aerodrom

I Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je niški aerodrom za Srbiju strateški važan i da će Vlada nastaviti da u njega investira kako bi se dodatno podigli kvalitet usluga i bezbednost.

To je, kako se ističe, preduslov uspešnog poslovanja "Konstantina Velikog" i interesa avio-prevoznika da lete iz Niša.

Otvaranje novih linija od 2014. godine omogućeno je upravo ulaganjem u infrastrukturu i opremu niškog aerodroma, o čemu najbolje govori povećanje broja putnika sa 1.335 u 2014. na 331.582 u 2017. godini, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U istom periodu, Srbija je uložila u niški aerodrom ukupno 9,8 miliona evra, uključujući pomoć u novcu i opremi koju je Aerodrom "Konstantin Veliki" dobio od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države, kao i pomoć i troškove granične policije i Uprave carine.

Do kraja 2018. vlada će za potrebe poslovanja niškog aerodroma uložiti dodatnih 180 miliona dinara, ili oko 1,5 miliona evra, prevashodno za omogućavanje nesmetanog funkcionisanja niškog aerodroma u uslovima niskih temperatura, snega i leda.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, odluke o uspostavljanju i ukidanju linija motivisane su ponudom aerodromske infrastrukture u regionu i profitabilnošću konkretnih ruta.

S obzirom na to da komercijalni uslovi za postojeće linije na niškom aerodromu nisu menjane, a da su aerodromske usluge od 2014. značajno unapređene, razlozi za ukidanje određenih linija u domenu su poslovne politike avio-kompanija i njihove procene o profitabilnosti određenih linija.

Strateško opredeljenje Vlade Srbije da ulaže u niški aerodrom, kao i njegovo pozicioniranje kao alternativnog aerodroma beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", omogućava da razvoj "Konstantina Velikog" ne zavisi od odluka o sudbini pojedinih linija, već da niški aerodrom ostane konkurentan, a time i poželjan partner većem broju avio-kompanija zainteresovanih za letove iz ovog dela regiona.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 24. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи