Srbija ima obavezne rezerve nafte za oko 20 dana

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da Srbija ima rezerve nafte i naftnih derivata za prosečnu dnevnu potrošnju za oko 20 dana. Antić tvrdi da se uspešno ostvaruju postavljeni ciljevi kako bi do 2023. godine stvorila obavezne zalihe za 61 dan.

Aleksandar Antić prisustvovao je Desetom naftnom forumu Energetske zajednice, koji je danas održan u hotelu Hajat u Beogradu.

Ministar je istakao da je forum bio dobra prilika da Srbija pokaže ostvarene rezultate u prethodnom periodu, pre svega, u stvaranju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

"Duboko verujem da smo kao država među najboljima u tom segmentu i da rezerve ostvarujemo u skladu sa planovima. Trenutno imamo rezerve za dvadesetak dana prosečne potrošnje, što je veliki uspeh, a nastavljamo sa tim trendom jer nam je obaveza da do 2023. godine imamo rezerve za 61. dan", rekao je Antić.

Na forumu je bilo reči i o aktivnostima koje Srbija sprovodi na uvođenju reda na tržištu nafte i naftnih derivata, pre svega, u monitoringu i kontroli u procesu markiranja.

Antić je naglasio da je više od 98 odsto uzoraka kontrolisanih derivata u prethodnom periodu pokazalo traženi kvalitet, a da su u manje od dva odsto slučajeva otkrivene "određene devijacije".

"To govori da smo u velikoj meri uveli red u domaće naftno tržište što se odražava na mnogo veće prihode u budžetu od akciza i ostalih poreza, kao i na kvalitet goriva za korisnike", naveo je Antić.

Ministar je ukazao na značaj koji će imati završetak postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte u Pančevu u 2019. godini čime će, kaže, drastično biti unapređen kvalitet te rafinerijske prerade, ali i ukupni kvalitet nafte i naftnih derivata na tržištu Srbije.

Antić je zahvalio Sekretarijatu Energetske zajednice i Evropskoj komisiji na uspešnoj organizaciji današnjeg foruma i prilici da se, kako kaže, razmene iskustva, oslušnu očekivanja i shvate šta su trendovi u naftnom sektoru.

"Srbija nastavlja veoma dobru saradnju sa Sekretarijatom Energetske zajednice što je u interesu svih građana Srbije, a dostizanje ciljeva i standarda koje smo postavili je jedan od naših prioriteta i na tome ćemo vredno raditi", poručio je Antić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи