Srbija na "digitalnom putu svile"

Kina će u narednih pet godina u projekte na "digitalnom putu svile" uložiti 100 milijardi juana. Kineske kompanije na tom putu osvajaju svet, a svoje mesto našla je i naša zemlja. Kako Srbija može da iskoristi priliku i podršku koju dobija od Pekinga – o tome je, između ostalog, bilo reči na Prvoj međunarodnoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji na putu svile u Hangdžouu.

Na nepunih 200 kilometara od Šangaja ubrzano se širi Hangdžou, grad sa devet miliona stanovnika i strateška raskrsnica na digitalnom putu svile, upravo zahvaljujući primeni inovacija i nove tehnološke revolucije.

"Hangdžou je, zahvaljujući ranom pristupu digitalizaciji, ostvario značajne efekte u organizaciji gradskog saobraćaja, u zdravstvu, zaštiti životne sredine, turizmu, bezbednosti i drugim oblastima. Hangdžou je najveće tržište na svetu u kojem se plaćanja ostvaruju putem mobilnih telefona pri čemu se u 95 odsto prodavnica u gradu, kao i u 98 odsto taksi vozila podržava plaćanje sa mobilnih telefona, a u gradskom prevozu autobusima ili podzemnoj železnici u 100 odsto slučajeva", kaže gradonačelnik Hangdžoua Sink Si Li.

Poziciju u svetu digitalne ekonomije Srbija gradi postupno, saradnjom Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije sa Nacionalnom komisijom za reforme i razvoj Kine.

"Mi želimo da naučimo od vas ne samo o pametnim gradovima, logistici, pametnoj poljoprivredi, e-trgovini već i o tome kako da digitalizacija i digitalna ekonomija učine ljudima svakodnevni život lakšim i kako nam može pomoći da prevaziđemo jaz između urbanih i ruralnih delova naše zemlje, ali iznad svega kako da nam pomogne u borbi protiv siromaštva", kaže državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Konkretnu korist ubrzo će osetiti i Niš, koji je potpisao pismo o namerama o saradnji sa Hangdžuom.

Član Gradskog veća Niša Mihajlo Zdravković kaže da će to za Niš značiti pre svega unapređenje naprednih tehnolohija, jer Niš organizuje svake godine Forum naprednih tehnologija gde okuplja sve one koji se tim bave.

"Pozvali smo kolege iz Hangdžoua da vide šta Niš može da ponudi, čujemo njihova iskustva i pozovu njihove kompanije da ulažu u grad Niš", kaže Zdravković.

Jedan od rezultata saradnje Srbije i Kine je i pokretanje Međunarodnog industrijskog partnerstva, čiji su potpisnici i najveće kineske kompanije. Među njima je i "Alibaba", gigant elektronskog poslovanja, sinonim savremene Kine, čije je sedište u Hangdžouu i sa kojom se privode kraju konkretni dogovori.

"Pre svega saradnja će se realizovati u oblasti elektronskog plaćanja, dolasku pej platforme i oblasti onlajn turizma", kaže Tatjana Matić.

Da odnosi dve države jačaju, potvrđeno je i na sastanku sa predstavnicima Nacionalne komisije za reforme i razvoj. Jasno je rečeno da će Kina, ubuduće više poslovati sa malim i srednjim preduzećima i da je spremna da, kroz kredite, otvori put na kinesko tržište i takvim firmama iz Srbije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво