Na stolu sa MMF-om plate, penzije, budžet i porezi

Ukidanje Zakona o privremenom smanjenju penzija bio je i zahtev MMF-a, čija je misija počela prvu reviziju u okviru novog aranžmana nazvanog "čuvarkuća". Jedna od tema razgovora narednih desetak dana, kako se najavljuje, mogla bi biti i ukidanje Zakona o privremenom smanjenju plata u javnom sektoru i, sigurno, budžet za narednu godinu.

Kao i ranije, i ovog puta razgovori Vlade i Misije MMF-a počeli su sastankom u Narodnoj banci i potrajaće desetak dana. Razmatraju se trenutana ekonomska situacija i planovi. Ipak, nije sve isto uz "čuvarkuću".

Ministar za rad i boračka pitanja Zoran Đorđević kaže da se ne pregovara sa MMF-om jer taj fond u Srbiji ima savetodavnu ulogu, to je sad njihov aranžman.

"Pričamo šta smo radili do sada, kakvi su nam planovi do kraja 2018. godine, kakav je to set zakona najviše iz nadležnosti Ministarstva finansija, ali svakako i planovi za 2019. godinu, već sada počinjemo da pričamo o tome", rekao je Đorđević.

Za većinu je najzanimljivije da će se pričati o povećanju penzija, ali i plata u javnom sektoru.

"Vlada Srbije ne bi to ni predlagala da mislimo da je nerealno. Dakle, mi imamo gotovo najviši rast bruto društvenog proizvoda za prvih šest meseci. Samo je Poljska iznad nas", rekla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva.

Posebna pažnja biće posvećena ubrzanju započetih strukturnih reformi, koje bi trebalo da povećaju produktivnost, zaposlenost u privatnom sektoru i ubrzaju privredni rast. Ali najpre o budžetu za narednu godinu, i to sa svakim ministarstvom ponaosob.

"Razgovarali smo o penzijama i platama u javnom sektoru, o reformi plata u javnom sektoru, zatim reformi Poreske uprave, kapitalnim investicijama u infrastrukturu i njihovom povećanju u 2019. godini. Tema je bio i paket stimulativnih mera za privredu u smislu smanjenja opterećenja na zarade, čija bi primena počela od naredne godine", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

"Pričaćemo o setu zakona koji je sada u Skupštini kada su u pitanju porezi i onom što će biti u budućnosti, ali i o nekom novom setu zakona koji su u nadležnosti Ministarstva za rad", rekao je Đorđević.

Ministarka Mihajlović kaže da će se razgovarati, pre svega, o kapitalnim izdacima i infrastrukturnim projektima.

"U ovom rastu BDP-a, građevina je nekako dala najviše. Naše izvršenje budžeta je u poslednje tri godine 98 odsto. Sve što je u budžetu a opredeljeno za kapitalne izdatke mi trošimo na kapitalne izdatke", kaže Mihajlovićeva.

"Čuvarkuća" ili Instrument za koordinaciju politike, koji je odobren Srbiji 18. jula 2018. godine, savetodavnog je karaktera, ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava MMF-a i nema troškove za Srbiju. Sve to u pet polugodišnjih razmatranja postignutog.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи