Grejna sezona na pragu – dovoljno ogreva, stare cene energenata

Najavljeno zahlađenje ubrzava i pripremu daljinskih sistema grejnja i nabavku ogreva. Izvesno je da u grejnu sezonu ulazimo sa starim cenama i energnata i grejanja iz toplana. A Novosađanima će centralno grejanje čak i pojeftniti i to drugi put za godinu dana.

Grejna sezona počinje 15. oktobra ali ako bude hladno daljniski sistemi već od prvog moraju biti spremni da smlače radijatore. Pored nabavke energenata, privode se kraju radovi na grejnim sistemima.

Direktorka "Toplane" Pirot Slađana Mančić kaže da gradaska toplana Pirot uveliko završava sve radove kako bi naredna grejna sezona protekla bez ikakvih problema, da svi korisnici u sistemu daljinskog grejanja dobiju maksimalni kvalitet grejanja.

Sa zahlađenjem i na stovarištima očekuju veću kupovinu, a snabdevači tvrde da su ugovorili dovoljne količine.

"Za prestojeću grejnu sezonu biće dovoljno ogreva, što uglja tako i drva. Ljudi kupuju na rate i shodno svojim mogućnostima", rekao je Lajčo Bašić Palković, direktor stovrišta "BN komerc" u Subotici.

Domaćinstva koja se individulno greju, gledaju šta je najisplativije, pa grejanje na drva kombinuju sa strujom ili gasom ili, pak, greju samo prostorije u kojima borave.

Neki građani koji imaju male stanove se greju samo na struju. "Zadovoljna sam daljinskim grejanjem", rekla je anketirana žena. Neke porodice se odlučuju za briket koji košta dvesta evra po toni. 

Prema sadašnjim cenama, najpovoljnije je grejanje na drva, ugalj, gas ili i struju ako se greje TA pećima. U zavisnosti od energenta i mesta nabavke za šest mesci grejanja treba izdvojiti od 37 hiljada do 60 hiljada dinara. 

Potrošnju energenata diktiraju ponuda i potražnja kao i vremenski uslovi. Prošla zima je bila blaga pa su mnogi upravo na grejanju mogli i da uštede.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво