Valjevsko vinogorje odoleva izazovima

Ova godina je zbog nepovoljnih vremenskih prilika bila teška za pojedine voćare. U valjevskom kraju, vinogradari, okupljeni u udruženju "Gradina" uspeli su da sačuvaju čokote i imaju dobru berbu.

Za gotovo četvrt veka, koliko je prošlo od obnavljanja vinograda u okolini Valjeva, za vinogradare okupljenje u udruženju "Gradina", nije bilo teže i zahtevnije sezone. Dugi kišni periodi, posebno u julu, zahtevali su ove godine znatno više rada ali i sredstava za zaštitu vinograda.

Jovan Simić iz sela Mrčić kod Valjeva kaže da je sezona bila teža od ostalih.

"Koštala je duplo više u odnosu na normalne godine. Morali smo da prskamo na svakih četiri do sedam dana u periodu od 26 dana koji su bili kišni", rekao je Simić. 

Uspeli su vinogradari "Gradine" da odbarane svoje vinograde od bolesti, koje su uzele danak u nekim vinogradima širom Srbije. Zato su ovakvi propali čokoti retkost u ovim vinogradima.

"Tako da smo se borili sa plamenjačom i sa sivom truleži. Ali smo uspeli relativno da se izborimo da smo imali mali procenat truleži, a sve drugo uspeli smo da sačuvamo i da dovedemo do kraja za berbu", rekao je Dragan Krstajić iz sela Mrčić kod Valjeva.

Uprkos teškim uslovima, vinogradari imaju dobru berbu. Grožđa nikad više, a očekuju i dobro vino, uprkos manjku šećera, posebno u belim sortama.

"Ove godine, nažalost, ko god je u celoj Srbiji u vinogorju Srbije imao u belim sortama od 18, 19 eventualno 20 jedinica, to je bilo izuzetno dobro. Ali zato ove crvene sorte, sad završavamo berbu, one su već dobacile do 22 što garantuje jedno solidno i  lepo lepršavo vino", objašnjava Milovan Stojković, predsednik Udruženja vinogradara i vinara "Gradina".

Ovakvo stanje vinograda na kraju turbulentne sezone, uz zelene i aktivne lastare, nisu baš česti ovih dana u vinogorju Srbije.

Vinogradari "Gradine" to ističu s ponosom i očekuju da će njihov trud i znanje, potkovano velikim iskustvom, biti nagrađeno i novim medaljama i priznanjima za kvalitet njihovog ovogodišnjeg vina.

broj komentara 0 pošalji komentar