Studentska praksa u "Gorenju"

Evropska unija donirala je Srbiji dva i po miliona evra za projekat Edu Lab namenjen mladim stručnjacima kako bi ostali i radili u zemlji. To su prihvatili u kompaniji "Gorenje" sada u kineskom vlasništvu gde je organizovana studentska praksa i dodeljeni konkretni zadaci. U projekat su uključeni i Privredna komora Srbije, Institut Mihajlo Pupin i šest domaćih fakulteta.

Aleksandar, Nađa i Novak su studenti Fefe koji su najuspešnije rešili zadatak dobijen na praksi od mentora iz "Gorenja". Sada ga brane pred žirijem, sutra će na tržištu.

Posle primene dualnog obrazovanja za srednjoškolce ta firma pokušava da dualni sistem zapošljavanja delimično prilagodi i budućim rukovodiocima.

"U maloprodajnim objektima gde se kupuju aparati, mi smo imali ulogu misteri šopera,  ponašali smo se kao da smo zainteresovani za kupovinu proizvoda", kaže Aleksandar.

"Kada bismo povezali proizvod i rad u grupi smatramo da se zaposleni dosta daju, trude", navodi Nađa.

Novak kaže da je kao većina mladih razmišljao da studira u inostranstvu, ali da mu je ova praksa bila značajna da ukloni barijere prvog zaposlenja i da da smanji strah od poslodavca".

Osnovni cilj obrazovnih laboratorija jeste približavanje kompanija tržištu rada i stimulisanja talenata za karijeru u firmama koje posluju kod nas u prodaji i marketingu.

"Među praktikantima koje smo imali prethodnih godina, bili su veoma kvalitetni mladi ljudi. Ono što smo unapredili ove godine u odnosu na prethodne godine, upravo je to da smo angažovali studente koji mogu da pokažu i svoje teoretsko znanje na projektu ali i kvalitet rada", kaže Goran Sorak, rukovodilac Marketinga u "Gorenju Srbija".

"Mi smo konkretno pokušali da prilagodimo tu studijsku ponudu visokoobrazovnih institucija tržištu rada, dakle profili koji su zaista potrebni privredi odnosno tržištu rada", kaže Ivana Kovačević, rukovodilac projekta u PKS-u.

Želja mladih da odu u svet je zapravo zov da se oprobaju u velikim svetskim firmama. One su sve prisutnije i kod nas pa bi zaposlenje u njima moglo presudno da umanji razlog za odlazak mladih iz zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво