Kina ljuta zbog sankcija, Tramp preti novim nametima

Novo zaoštravanje na relaciji Peking–Vašington u sferi trgovine. Kina je otkazala predstojeće trgovinske razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama nezadovoljna novih američkim carinama na kinesku uvoznu robu, vrednu 200 milijardi dolara. Na drugoj strani američki predsednik Donald Tramp preti novim tarifama i dodaje da Amerika ima mnogo rešenja na raspolaganju.

Potpredsednik kineske vlade Liju He trebalo je da ide u Vašington naredne nedelje na trgovinske razgovore sa američkim zvaničnicima, ali je ta poseta otkazana, piše Volstrit džornal.

Nešto ranije Kina je kao uzvratnu meru na nove američke carine, uvela dodatne tarife vredne 60 milijardi dolara na američke proizvode.

"Uveli smo carine od 25 procenata na uvezenu kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara. Uvešćemo i nove tarife ako Kinezi uzvrate. Oni žele dogovor, ali videćemo da li ćemo moći da ga postignemo. Kina je predugo imala velike koristi od nas. Neće biti još dugo", poručuje predsednik SAD Donald Tramp.

Na drugoj strani kineske firme se spremaju za nove američke carine. Tekstilne kompanije preduzimaju mere predostrožnosti, a pomažu im lokalna udruženja tekstilaca. Tako je i u oblasti Juhang, gde bi na udaru moglo biti 120 tekstilnih firmi.

"Američke akcije veoma škode našim preduzetnicima, to je surovi trgovinski rat. Na osnovu naše analize, osećamo da bi tekstilni proizvodi mogli da se nađu na američkom spisku u jednom trenutku, za mesec, dva ili tri, do toga će svakako doći", napominje advokat Džu Hajčeng iz Udruženja za tekstil oblasti Juhang.

Đang Lišan, predsednik Udruženja za tekstil oblasti Juhang, smatra da Kina ne sme da se uzda samo u jednu zemlju, Ameriku, već da izvozi tekstil i u Nemačku, Singapur, na Bliski istok.

"Zbog toga govorimo našim kompanijama, članicama Udruženja, da budu prisutne na više tržišta. U okviru inicijative 'Jedan pojas – jedan put' postoji ogromno tržište do kojeg se može dopreti", dodaje Đang.

Najnovije američke tarife na kineske proizvode stupaju na snagu u ponedeljak.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи