"Susreti u Kini signal privrednicima da investiraju u Srbiju"

Veoma su važni susreti na najvišem političkom nivou između zvaničnika Kine i Srbije, jer oni predstavljaju signal kineskim privrednicima da mogu da investiraju u Srbiju, ocenjuju za RTS gosti specijalne emisije o poseti srpske delegacije Kini.

Novinarka Radojka Nikolić kaže da broj susreta i razgovora predsednika Vučića sa kineskim predsednikom i premijerom svedoči o značaju tih razgovora i susreta, jer je reč o veoma velikoj ekonomiji.

"Jedna ekonomska sila, za sada druga na svetu, i jedna mala zemlja na Balkanu – takvi susreti, komunikacija i prijateljstvo koje traje decenijama, a sada samo ubiramo plodove tog prijateljstva", ističe Nikolićeva.

Smatra da je prekretnica u kineskim investicijama bilo preuzimanje "Železare Smederevo".

"Kada pogledate kako sada radi 'Železara', za samo dve godine od kada su je preuzeli oni se približavaju dva miliona tona godišnje proizvodnje, što je rekord i u odnosu na bivšu Jugoslaviju", dodaje Nikolićeva.

Profesor Beogradske poslovne akademije Ismail Musabegović naglašava da je Kina u ovom trenutku jedna od najatraktivnijih zemalja sa kojom treba sarađivati i najbrže rastuća ekonomija sveta.

"Veoma su važni ovi sastanci", ukazao je Musabegović i dodao da za Srbiju trenutno ne postoji bolji partner.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je došao iz Nemačke i da ne postoji nijedan veliki dnevni list u toj zemlji koji se nije osvrnuo na kineske investicije u Srbiji.

"Srbija je uspela da ostvari takve veze sa kineskim partnerima i dovede kineske investitore", istakao je Čadež.

Naglasio je da su ovakvi susreti signal ostalim kineskim privrednicima da mogu da investiraju u Srbiji.

Državni sekretar ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica podsetio je da se sa kineskim investicijama u infrastrukturu počelo 2011. godine izgradnjom mosta Zemun–Borča, a da se nastavilo izgradnjom Koridora 11 i železničkom infrastrukturom.

Ukazao je da se Srbija za Kinu nalazi na važnoj poziciji, kao i da je važno razvijati infrastruturu.

"Mi hoćemo da imamo što bolju infrastrukturu kako bismo omogućili izvoz, uvoz i transport te kineske robe", dodao je Poledica.

Novinar Miroslav Lazanski govorio je o saradnji Srbije i Kine u oblasti naoružanja i najavama da bi Srbija mogla od Kine da kupuje bespilotne letelice.

"Razvoj naših bespilotnih letelica kasni i mi to pokušavamo da premostimo kupovinom od Kineza", kaže Lazanski i dodaje da bi bilo dobro da se to realizuje.

Na pitanje kako bi Zapad mogao da gleda na saradnju sa Kinom u tom domenu, Lazanski kaže da će Zapad to mnogo lakše da preboli nego nabavku oružja od Rusije.

"Kina je u toj poziciji da može da trguje sa svima, a mi smo u vojno neutralnoj poziciji i možemo da kupujemo od bilo koga u svetu po cenama koje nam odgovaraju", kaže Lazanski.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво