Jorgovanka Tabaković potpisala Memorandum o razumevanju u Kini

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i predsednik Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje Guo Šuđing potpisali su Memorandum o razumevanju u Pekingu, saopštila je NBS.

Memorandum o razumevanju odnosi se na međusobnu saradnju dva regulatora kroz razmenu podataka i informacija u oblasti supervizije banaka i osiguravajućih društava, a u cilju međusobnog održavanja efikasnosti bankarskih sistema država članica.

Jorgovanka Tabaković je prilikom potpisivanja Memoranduma rekla da je posebno važna podrška koju Kina pruža Srbiji u procesu ekonomskih reformi i kroz ulaganja u projekte od velikog značaja, čime pomaže da Srbija ostvari ekonomski rast.

Tabakovićeva naglašava i da NBS daje pun doprinos intenziviranju ekonomske saradnje sa Kinom, podsetivši da je 2014. doneta odluka o uvođenju kineskog juana na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu, kao i da je 2016. zaključen aranžman sa centralnom bankom Kine, a 2017. potpisan Memorandum o razumevanju sa "Čajna junion pej".

Kineska regulatorna komisija za bankarstvo i osiguranje je jedinstveno regulatorno telo nadležno za superviziju banaka i osiguranja, nastalo spajanjem regulatornog tela za superviziju banaka Kine sa regulatornim telom za superviziju u oblasti osiguranja.

broj komentara 0 pošalji komentar