Evropske integracije dale okvir za održivi razvoj Srbije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa komesarkom EU za digitalno društvo i ekonomiju Marijom Gabrijel o budućim aktivnostima koje se odnose na digitalizaciju u Srbiji, digitalnoj agendi za Zapadni Balkan i modelima kojima će EU podržati proces digitalizacije naše države, razvoju preduzetništva i ekonomije zasnovane na znanju.

Inovacije u preduzetništvu važan su element održivog razvoja naše države, ocenila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, saopšteno je iz Ministarstva.

Iz IPA sredstava namenjenih Srbiji, a o kojima Joksimović pregovara sa EU od 2014. do 2018. godine, opredeljeno je gotovo 24 miliona evra bespovratnih sredstava za podršku inovativnim preduzećima, saradnji naučno-istraživačkih institucija i poslovne zajednice, navodi se u saopštenju.

Joksimović objašnjava da se značajan deo novca koristi za tehnološki napredak i da narednih godina možemo očekivati nove pozive za dostavljanje predloga projekata naših preduzeća i naučno-istraživačkih institucija koji će biti podržani sredstvima EU.

U tom smislu, očekuje da će se kroz IPA 2018, za koju su u toku konsultacije i pregovori, odvojiti značajniji paket sredstava za inovacionu delatnost.

"Očekujemo oko 7,5 miliona evra iz fondova EU i oko 2,5 miliona iz budžeta Srbije", kaže Joksimović.

Komesarka EU za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel smatra da naša država ima značajan potencijal za rast zasnovan na inovacijama.

Digitalina agenda, kako navodi, približiće Zapadni Balkan EU, modernizovati javnu upravu i povećati konkurentnost.

Gabrijel je precizirala da će region biti deo aktivnosti koje su do sada obuhvatale samo članice EU, a u segmetu razvoja digitalnih veština, e-uprave, programiranja.

Komesarka Gabrijel i ministarka Joksimović razmenile su mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Evropi, pred izbore koji će biti održani iduće godine, situaciji u regionu, kao i evropskom putu Srbije.

Gabrijel je naglasila da je Srbija nesumnjivo pokazala veliki napredak u reformama u svim oblastima, posebno ekonomiji.

Posebno je zahvalila Jadranki Joksimović, kao nacionalnom IPA kordinatoru, na dugogodišnjem uspešnom planiranju i koordiniranju predpristupnim fondovima, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи