"Zadovoljavajuć tempo radova na izgradnji mosta u Obrenovcu"

Jedna od najvećih kineskih investicija u infrastrukturu Srbije jeste most u Obrenovcu koji spaja levu i desnu obalu Save i premošćava reku Kolubaru. To je i početak Koridora 11, koji će preko Obrenovca, Uba i Ljiga, spojiti auto-put do Preljine.

Vladimir Stanojević, iz stručnog nadzora JP "Putevi Srbije", kaže da Kinezi rade sasvim zadovoljavajućim tempom, da je početak radova bio 5.5.2017. godine, a rok za završetak radova od 32 meseca ističe 5.1.2020. godine.

Dodao je da na mostu radovu teku i pre roka, a da celokupna dužina te trase Koridora 11 iznosi 17,5 kilometara.

"Trasa mosta je dugačka 1,7 kilometara, a od toga je gotova u pravcu rasta stacionaže leva rasponska konstrukcija komplet, sem osnovnog raspona koji premošćuje reku Savu, tj. plovnog puta reke Save, dok su radovi na desnoj strani rasponske konstrukcije započeti tako da će i oni da se završe", objasnio je Stanojević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Pored mosta na deonici 1 rade se i dve velike petlje - petlja "Obrenovac" na kraju trase i petlja "Surčin" na početku trase.

"Takođe, nasip u dužini 15,9 kilometara izvodi se od peska, na njemu se nalazi i 12 mostovskih konstrukcija raspona od 11 do 445 metara", naglasio je Stanojević.

Ukazao je da je tehnologija koji kineski investitori koriste identična onoj koji su koristili pri izgradnji Pupinovog mosta.

Ističe da je bezbednost i zdravlje na radu svih učesnika na ovom projektu na najvišem nivou.

"Izvođač ulaže velike napore, mi to kontorlišemo, tako da što se toga tiče tu nemamo nikakav problem", kaže Stanojević.

Kineska firma "Šandong haj spid" ubrzano završava još dve deonice Koridora 11 i do nove godine biće gotov put od Obrenovca do Preljine.

broj komentara 0 pošalji komentar