Šta Srbiji donose nove kineske investicije?

Privatizacijom smederevske Železare, poslovima u termolektrani "Kostolac" i gradnjom železničke i putne infrastrukture, kineske kompanije već su pokazale da su pouzdan partner.

Državna poseta Kini jača saradnju dveju zemlja u svim oblastima, a po oceni stručnjaka, Srbija dobro sebe prezentuje i pozicionira u svetu.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ističe da malo zemalja u svetu ima tako dobro razvijenu saradnju i da malo državnika viđa kineskog predsednika tako često kao naš predsednik.

"Kada to znate onda možete da kažete da je to pravi potez, da je to garacija da će Srbija ne samo u ekonomskom smislu imati boljitak od ove posete, rekao bih, čak još više u političikom smislu", rekao je Savić.

Trgovinska razmena sa Kinom raste, 2016. bila je milijardu i po dolara, a već prošle godine dostigla je 1,8 milijardi dolara. Ove godine se očekuje da premaši dve milijadre.

Direktorka za međunarodne ekonomske odnose u PKS Jelena Jovanović kaže da je Srbija prepoznala zaista jako veliku važnost dve kineske inicijative "Kina+16" i "Jedan pojas jedan put", gde smo se jako dobro pozicionirali.

"I dosadašnja saradnja između Kine i Srbije van spoljnotrgovinske saradnje je bila karakteristična u infrastrukturnim projektima i energetskim projektima. Međutim, ono što je sada važno to je da kineski korporativni sektor dolazi", rekla je Jovanovićeva.

Novina je što kineske kompanije povlače polako i svoje partnerske firme da dođu u Srbiju. Kineski abasador je potvrdio da jednu takvu već u oktobru dovodi investitor koji u Zrenjaninu treba da otvori fabriku guma.

"Napravili smo jedan veoma važan drugi korak gde će masovno doći kinske investicije. Ovde će investirati uglavnom u industrijsku proizvodnju", kaže Li Mančang, kineski ambasador u Srbiji.

Savić ističe da iza kineskih komanija stoji moćna kineska država. Kako kaže, to je div koji ide snažnim koracima koji će za nekoliko godina verovatno biti država broj jedan po visini BDP-a u svetu.

"Jako je dobro kada imate razvijenu i ekonomsku i političku i vojnu saradnju. To znači da ste dugoročno izabrali dobrog igrača u jednim složenim i turbulentnim vremenima", kaže Savić.

Kineske kompanije su veoma poželjan partner u svetu, ne samo zbog plasirnja sredstava već donose i nove tehnologije, oblast u kojoj Kina sve više napreduje. Kao vodeći kineski strateški partner u regonu Srbija se uključuje i u njihove inovativne projekte.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво