Šta Srbiji donose nove kineske investicije?

Privatizacijom smederevske Železare, poslovima u termolektrani "Kostolac" i gradnjom železničke i putne infrastrukture, kineske kompanije već su pokazale da su pouzdan partner.

Državna poseta Kini jača saradnju dveju zemlja u svim oblastima, a po oceni stručnjaka, Srbija dobro sebe prezentuje i pozicionira u svetu.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ističe da malo zemalja u svetu ima tako dobro razvijenu saradnju i da malo državnika viđa kineskog predsednika tako često kao naš predsednik.

"Kada to znate onda možete da kažete da je to pravi potez, da je to garacija da će Srbija ne samo u ekonomskom smislu imati boljitak od ove posete, rekao bih, čak još više u političikom smislu", rekao je Savić.

Trgovinska razmena sa Kinom raste, 2016. bila je milijardu i po dolara, a već prošle godine dostigla je 1,8 milijardi dolara. Ove godine se očekuje da premaši dve milijadre.

Direktorka za međunarodne ekonomske odnose u PKS Jelena Jovanović kaže da je Srbija prepoznala zaista jako veliku važnost dve kineske inicijative "Kina+16" i "Jedan pojas jedan put", gde smo se jako dobro pozicionirali.

"I dosadašnja saradnja između Kine i Srbije van spoljnotrgovinske saradnje je bila karakteristična u infrastrukturnim projektima i energetskim projektima. Međutim, ono što je sada važno to je da kineski korporativni sektor dolazi", rekla je Jovanovićeva.

Novina je što kineske kompanije povlače polako i svoje partnerske firme da dođu u Srbiju. Kineski abasador je potvrdio da jednu takvu već u oktobru dovodi investitor koji u Zrenjaninu treba da otvori fabriku guma.

"Napravili smo jedan veoma važan drugi korak gde će masovno doći kinske investicije. Ovde će investirati uglavnom u industrijsku proizvodnju", kaže Li Mančang, kineski ambasador u Srbiji.

Savić ističe da iza kineskih komanija stoji moćna kineska država. Kako kaže, to je div koji ide snažnim koracima koji će za nekoliko godina verovatno biti država broj jedan po visini BDP-a u svetu.

"Jako je dobro kada imate razvijenu i ekonomsku i političku i vojnu saradnju. To znači da ste dugoročno izabrali dobrog igrača u jednim složenim i turbulentnim vremenima", kaže Savić.

Kineske kompanije su veoma poželjan partner u svetu, ne samo zbog plasirnja sredstava već donose i nove tehnologije, oblast u kojoj Kina sve više napreduje. Kao vodeći kineski strateški partner u regonu Srbija se uključuje i u njihove inovativne projekte.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. sep 2018, 00:05) - anonymous [neregistrovani]

Mislim

"Sta Srbiji donose nove kineske investicije?" Odgovor je kratak: PARE, ono sto narod voli.

(nedelja, 16. sep 2018, 22:13) - anonymous [neregistrovani]

Sta Srbiji donose kineske investicije?

Pa,bukvalno,kineske investicije nam donose nove vrijednosti,visi BDP,nova radna mjesta,vecu snagu drzave i zajedno sa Kinom kao svjetskom ekonomskom velesilom lakse guranje i uguravanje na svjetsko trziste,podizanje standarda gradjana,lakse ostvarivanje nacionalnih interesa,i na kraju slobodu i nezavisnost.
Sama cinjenica da nam je Kina iskreni prijatelj cini nas mnogo vaznijim faktorom u svijetu,kako ekonomski tako i vojno-politicki.
Zivjele Kina i Srbija.

(nedelja, 16. sep 2018, 21:40) - anonymous [neregistrovani]

Sica je to ali neka ide naprijed

Amerika ima trgovinsku razmjenu sa Kinom od 500 milijardi dolara