Poslovni forum Srbija - Indija

Biznis forum Srbija - Indija, na kojem učestvuju 54 firme iz Srbije i 14 velikih indijskih kompanija, održan je u prisustvu predsednika Vučića i potpredsednika Indije u Palati "Srbija". Marko Čadež najavio osnivanje poslovnog Saveta Srbije i Indije.

Poslovni forum je organizovan u okviru posete indijske državno-privredne delegacije Srbiji, koju predvodi potpredsednik Indije Venkaja Naidu. 

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da će Srbija čuvati svoju politiku nezavisnosti, i samostalnog donošenja odluka u korist svojih građana, kao i sporazuma o slobodnoj trgovini, te pozvao indijske biznismene da ulažu u Srbiju, gde će, istakao je, dobiti najbolje uslove u regionu i Evropi.

Vučić je, na poslovnom forumu, koji je otvorio zajedno sa potpredsednikom Indije Venkajem Naiduom, ukazao da će indijski i drugi investitori teško pronaći drugu zemlju koja ima dostupnost tržišta od milijardu ljudi, bez carina.

Podsetio je da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini koji pokrivaju tržište Evroazije, Rusije, Belorusije, Kazahstana, Turske. 

Takođe je ukazao i na ekonomske pokaqzatelje, i istakao posebno da je Srbija druga u Evropi, ne računajući Irsku, zbog Gugla, Fejsbuka i Epla, po privrednom rastu.

"Srbija je prethodnih godina za 50 mesta popravila položaj na Duing biznis listi, ali važniji su od toga realni brojevi. Treću godinu zaredom Srbija ima suficit u budžetu, što dokazuje stabilnu fiskalnu situaciju. Srbija je po broju stanih dirketnih investicija veća od svih ostalih u regionu zajedno", podsetio je Vučić.

Rekao je da Srbija želi još veći broj indijskih prijatelja da privuče da ulažu, posebno iz oblasti IT i softvera, jer imamo mnogo mladih koje ne želimo da idu u svet, a čije znanje i energiju investitori mogu da iskoriste.

"U Srbiji imate stabilno poslovno okruženje i najviše ugovora o slobodnoj trgovini. Pored toga dajemo, kada imate suficit u budžetu, tražite načine kako da smanjujete siromaštvo i povećavate investicije. Izvdajamo najveće subvencije i podsticaje za investitore - od novca po radnom mestu, do poreskih olakšica", objasnio je predsednik. 

"Odmah dođite u Srbiju i uložite novac"  

"Ko želi da ispita tržišta u drugim zemljama garantujem da nećete naći bolje mesto za ulaganje. Šta god ponudi bilo ko drugi u okruženju garantujem da će Srbija ponuditi bolje uslove. Zato ne mučite se i ne trošite sredstva, već odmah dođite u Srbiju i uložite novac, zaradite mnogo da vi budete bogatiji, a mi zadovoljniji", poručio je Vučić.

Rekao je da je bio zapanjen koliko je Indija napredovala, hiljadama kilometara puteva koji se gade, železnicama, aerodromima, i svime što je mogao da čuje tokom posete.

"Ovo govorim da bi naši biznismeni mogli da razumeju da razgovaramo sa predstavnicima zemlje koja će za nekoliko godina biti prva po brojnosti, iskrenim prijateljima, koji su Srbiju uvek doživljavali tako, i sa zemljom koja ima neslućene potencijale u privrednim sferama. Zamolio bih naše privrednike da razmotre sve mogućnmosti i opcije. U Indiju nije lako ući ekonomski, jer ima najbogatije ljude na zemaljskoj kugli, ljude, koji su izvanrednog znanja, školovani na zapadu i najboljim školama istoka, a i bogatu dijasporu", objasnio je Vučić.

Vučić je ukazao da u prvih sedam meseci imamo rast od 53 odsto u trgovinskoj razmeni, ali da su to i dalje mali brojevi, koji moraju a budu veći. Pozvao je srpske biznismene da razmisle o poslovima sa Indijom, a kada dalje ojačamo i o ulaganjima. 

"Srbija vodeća investiciona destinacija u centralnoj i istočnoj Evropi"

Srbija je vodeća destinacija za strane investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, ocenio je potpredsednik Indije Venkaj Naidu i pozvao poslovni svet i Srbije i Indije na saradnju, ističući izuzetne mogućnosti i otvorenost i prijateljske odnose dve zemlje.

Naidu je na biznis forumu Srbija -Indija, na kojem učestvuje zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je transformacija Srbije bila izuzetna u nekoliko poslednjih godina, da su promene svuda vidljive, a da su veoma važne fiskalne i strukturne reforme koje je vlada preduzela dale rezultate u značajnom napretku ekonomskih prilika i poslovnom okruženju. 

Kako je rekao, i Indija je krenula u ekonomske reforme, koje daju velike mogućnosti za srpske preduzetnike i precizirao da Indija ima 8,2 odsto ekonomskog rasta i jedna je od najbrže rastućih velikih ekonomija u svetu. 

Istakao je napredak Indije u ocenama Svetkse banke, najavio da će uskoro biti treći najveći potrošač u svetu i podvukao da zemlja ima stabilnu vladu i sposobnog lidera, koji je okrenut reformama. 

Indija i Srbija, ukazao je, imaju mnogo toga zajedničkog što mogu jedna drugoj da ponude, a pre svega u oblasti poljoprivrede, prerade hrane, farmaceutskoj industriji, indistriji zabave, turizma. . . 

Istakao je velike mogućnosti i u odbrambenoj industriji, kao i u proizvodnji poljoprivrednih mašina, navodeći primer indijske kompanije za prozvodnju traktora koja posluje u Srbiji. 

Potrpedsednik Indije rekao je i da je poseta Vučića Indiji kao premijera bila istorijska i da je od tada Srbija učestvovala i na drugim vaznim događajima u Indiji.

On je istakao da nedavni primeri stranih ulaganja predstavljaju novu politiku Indije i da cene to što je Vlada Sbije podržala indijske preduzetnike koji su pokrenuli poslovanje u Srbiji. 

Kazao je da obe vlade jačaju okvire za veću ekonomsko saradnju, a da je danšnjim potpisivanje dva sporazuma to dodatno ucinjeno. 

Naveo je sporazum o poizvodnji bilja, koji će pomoći da se proširi trgovinska razmena za voće, povreće i prerađene proizvode.

Dodao je i da će revidirani sporzum o avio-saobraćaju pojačati turizam i trgovinsku razmenu.

Naidu je rekao da turisti iz Indije posećuju strane zemlje u velikom broju i da je Srbija fascinananta zemlja i da ima mogućnosti i kapacitete da pivučete turiste iz Indije.

Napomenuo je da će tome dopineti i to sto je Srbija ukinula vize, kao i da je Indija olaksala davanje viza za građane Srbije elektronskim putem.

"Vidim obnovljeni entuzijazam na obe strane", rekao je Naidu i pozvao predstavnike poslovne  zajednice iz obe zemlje da ucrtaju dalju mapu puta, budu partneri i rade zajedno što će podići bilteralne odnose na viši nivo.

Rekao je i da Indija nudi olakšice u poslovanju, a da je premijer te zemlje posvećen reformam i da vlada pozitivna politicka atmosfera.

Takođe je zahvalio Vučiću za interesovanje da se priključi privrednim delegacija i forumu ocenjujući da to pokazuje zainteresovanost za unapređenje odnosa.

Čadež: Osnivamo poslovni Savet Srbije i Indije 

Na otvaranju foruma, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je osnivanje poslovnog Saveta Srbije i Indije i pozvao srprske privrednike na saradnju sa kompanijama iz Indije. 

Čadež je rekao da su na srpsko-indijskom Biznis forumu prisutne velike kompanije iz Srbije, koje posluju širom sveta, kao i indijske kompanije iz oblasti farmacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije, metalske industrije, trgovine i usluga i drugih. 

"Radićemo na tome da što pre uspostavimo u Beogradu poslovni Savet Srbije i Indije. Ponudio sam da to bude ujedno poslovni savet za ceo Zapadni Balkan i Indiju", rekao je Čadež. 

Biznis forum je kako kaže, velika šansa za srpsku ekonomiju i uspostavljanje poslovne saradnje sa Indijom. 

"Privrednici mogu da naprave dobre poslove i profitiraju, a na vladama je da urede okvir", dodao je Čadež.

Manalodi: Srbija odlična investiciona destinacija  

Predsednik Konfederacije indijske industrije Mehruf Manalodi je rekao da je Srbija odlična investiciona destinacija i da privrednici našu zemlju vide kao kapiju za ulazak na evropsko tržište. 

"Indisjka poslovana delagacija je oduševljena što učestvuje na ovom forumu. Radujemo se što ćemo se povezati sa srpskom industrijom. Poseta je došla u pravom trenutku pošto su dobri bilasteralni odnosi dve zemlje". 

Manoladi je podsetio da je predsednik Vučić prošle godine, kao premijer, posetio Indiju i da su zatim srpske firme učestvovale na svetkosm sajmu hrane u Indiji.

On je rekao da su obe zemlje u usponu i da Srbija beleži rast od 4,8 odsto u drugom kvartalu ove godine, kao i da Indija beleži rast industrje od 8,2 odsto i privredi rast od oko osam odsto. 

Naglasio je da je Indija sada jedinstveno tržište i da su poboljšali poslovno okruženje prethodnih godina, uklonivši administrativne prepreke, kao i da imaju sistem jedinstvenog šaltera.

"Snažan investicioni rast očekujemo ove godine", rekao je Manoladi i istakao veliki investitori imaju sve veće poverenje u Indiju kao destinaciju za ulaganje. 

Veruju da će tražnja potrošača pokretati investicije, naša industrja se razvija, kao i elektronska trogivna i iskorišćavanje obnovljivih izvora energije, dodao je on.

Podsetio je da je Srbija ukinula vize za indijske državljane, što je veoma važno za privrednu saradnju.

broj komentara 0 pošalji komentar