Mihajlović: Razvoj železnice znači napredak

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture čestitala je Dan železničara Srbije, 15. septembar, svim zaposlenima u železnici i poručila da je, posle više od pola veka, modernizacija železnice danas ponovo prioritet za Vladu Srbije i najvažniji zadatak u razvoju infrastrukture.

"Dragi železničari, želim da znate da uvek kad je ulagala u svoju železnicu, Srbija se razvijala i išla napred. Tako je bilo kad je građena pruga Beograd-Niš u 19. veku, kao prva međunarodna pruga, tako je bilo i sedamdesetih godina prošlog veka, kad je završavana izgradnja pruge Beograd-Bar, kao najvećeg i najvrednijeg projekta u tadašnjoj državi", izjavila je Zorana Mihajlović.

Tako će, veruje ministarka Mihajlović, biti i danas, na početku 21. veka, kad gradimo prvu brzu prugu u ovom delu Evrope, prugu Beograd-Budimpešta, koja će, verujem, biti ponos ne samo železničara, nego i cele Srbije. 

Kako se dodaje u saopštenju iz Ministarstva, ona je navela da Srbija svoje projekte na železnici radi s partnerima iz celog sveta - iz Evrope, Kine, Rusije, Kuvajta i najboljim kompanijama koje u Srbiju donose nova znanja i nove tehnologije. 

"Razvoj železnice znači napredak, snažniju privredu i bolju povezanost sa susedima i zato je razvoj železnice neraskidivo povezan s razvojem Srbije", istakla Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je u prethodne četiri godine rekonstruisano i modernizovano 223 kilometra pruga, završena prva faza izgradnje stanice u Prokopu, izgrađen novi Žeželjev most u Novom Sadu i obezbeđena nova ulaganja u modernizaciju i rekonstrukciju pruga na železničkom Koridoru 10 vredna više od dve milijarde evra. 

"U narednom periodu, pored izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, predstoji i rekonstrukcija ostalih deonica železničkog Koridora 10, pre svega na deonici Niš-Dimitrovgrad, kao i nastavak obnove barske pruge", navela je Mihajlovićeva.

"Srpskim prugama saobraća 48 novih vozova, a ove godine se rekonstruiše i više od 280 kilometara regionalnih pruga, čijom obnovom će građani Loznice, Šapca, Zrenjanina, Požarevca, Majdanpeka i drugih gradova ponovo dobiti železnički prevoz. Završena je ili je u toku obnova 15 železničkih stanica širom Srbije, do kraja godine biće uređeno i sedam putnih prelaza, a planirano je da u 2019. počne uređenje još 60, što će značajno doprineti većoj bezbednosti u saobraćaju", dodala je ministarka.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 16. sep 2018, 16:16) - anonymous [neregistrovani]

sramota

Centralna Srbija vecito zapostavljena