Nedimović: Važno je otvoriti velika tržišta za naše proizvode

Potpisivanje sporazuma sa Indijom i Egiptom omogućiće izvoz voća, povrća i žitarica u ove zemlje ali i otvoriti jedna od najvećih svetskih tržišta za naše proizvođače, rekao je za RTS ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Jedan od sporazuma koji će danas biti potpisan sa Indijom je iz oblasti poljoprivrede i preduslov je za bolju trgovinsku razmenu s Indijom.

"Indija je zemlja sa 1,2 milijarde ljudi što dovoljno govori o tome koliko je to tržište. Ovaj sporazum omogućava lakši izvoz voća i povrća u Indiju. Trenutno izvozimo jagodičasto voće, najviše maline a već imamo kupce za jabuke", rekao je Branislav Nedimović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ministar poljoprivrede boravio je u Indiji u novembru prošle godine kada je razgovarao sa jednom od najvećih kompanija u tojoj zemlji "Hindom".

"To je ogromno tržište za koje se svi bore. Bitno je da to tržište otvorimo za Srbiju, gde se plaća dobra cena", kaže ministar. 

Uskoro bi, posle duge pauze, srpski proizvodi mogli da se nađu i na egipatskom tržištu i to pre svega pšenica.

"Mi pšenicu u Egipat nismo izvozili od 1992. godine i raspada Jugoslavije. Očekujem da izvoz krene već u oktobru, čim se njihovi stručnjaci uvere u kvalitet skladištenja. Poljoprivreda zavisi od tržišta, ako ga nemate i dobru cenu za vaš proizvod onda vam ništa ne vredi", rekao je Nedimović. 

Ovogodišnji rod pšenice je dobar, skladišteno je više nego lane i dvostruko više od domaćih potreba. Međutim, pojedina udruženja traže da se odobri uvoz zbog, kako kažu, lošijeg kvaliteta.

"Imali smo dobar rod i najveću površinu zasejanu do sada. Zbog obimnih kiša u julu imali smo slabiji kvalitet zrna u 25 do 30 procenata. Međutim, ostalo je dobrog kvaliteta", naglašava Nedimović. 

"'El Dahra' ozbiljan investitor" 

Kada je reč o ponudi kompanije "El Dahra" za kupovinu PKB-a, ministar smatra da je to dobra ponuda pouzdane kompanije.

"Ranije niko nije bio zainteresovan za kupovinu PKB-a. Tržište je to koje određuje ko će se prijaviti. Kupac je u obavezi da zadrži 1.000 od 1.700 zaposlenih, isplati otpremninu u visini od 16 miliona evra i u naredne tri godine investira još 30 miliona evra", navodi ministar. 

Iako ispravnost odluke o prodaji PKB-a ekonomisti i agroekonomisti različito ocenjuju, posebno kada je reč o mogućoj prenameni zemljišta, ministar poljoprivrede smatra da ne postoje razlozi za brigu.

"Pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište nije jednostavan proces a ovde se prodaje samo poljoprivredno zemljište. Mi smo zbog toga upravo i tražili kompaniju koja se bavi tom delatnošću. Mi, Srbi, volimo teorije zavere ali ovde je reč o jednoj dobroj kompaniji koja već posluje i ima zemljište u Americi, Australiji i drugim zemljama. Reč je o ozbiljnom investitoru kada je reč o poljoprivredi i proizvodnji hrane", zaključio je Nedimović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво