MMF: Srbija sama privukla više od polovine direktnih investicija u regionu

Međunarodni monetarni fond konstatovao je da je Srbija privukla više od polovine ukupnih stranih direktnih investicija (SDI) realizovanih u šest ekonomija Zapadnog Balkana (ZB-6) u poslednjih deset godina.

Ostatak investicija dele preostalih pet ekonomija Zapadnog Balkana, dodaje se u radnom dokumentu MMF-a pod nazivom "SDI u novijim članicama EU i na Zapadnom Balkanu", objavljenom na zvaničnom sajtu te međunarodne institucije.

U regionu Zapadnog Balkana, gde je tranzicija kasnije počela, najveći deo priliva SDI realizovan je u poslednjoj deceniji, kao rezultat nedavnih značajnih napora u oblasti mera za privlačenje stranih investitora, navodi MMF.

Prosečan iznos SDI po stanovniku na Zapadnom Balkanu manji je nego u novijim članicama EU, ali je udeo SDI u bruto domaćem proizvodu ZB-6 zapravo veći, jer su ekonomije u regionu relativno male, napominje MMF.

U dokumentu se navodi da BDP regiona Zapadnog Balkana predstavlja petnaestinu BDP-a regiona novih članica EU.

MMF ocenjuje i da je 11 novih članica Unije privuklo gotovo 700 milijardi dolara SDI zaključno sa krajem 2016. godine, i da su SDI odigrale važnu ulogu u ubrzanju rasta istočnoevropskih ekonomija.

Jačanje institucija, obučenost radnika i kvalitetna infrastruktura od ključnog su značaja za privlačenje SDI na Zapadnom Balkanu i u novim članicama EU, smatra MMF, uz ocenu da bi budžetske prihode, umesto na subvencije, trebalo usmeriti na ulaganje u obrazovanje, obuku i infrastrukturu.

Kod zemalja Zapadnog Balkana, najveći benefit donosi jačanje institucija, a kod novih članica EU procenjuje se da su benefiti od reforme institucija, unapređenja infrastrukture i bolje obučenih radnika podjednaki.

U analizi se takođe napominje da je Zapadni Balkan deo kineske inicijative "Pojas i put" čiji je cilj bolja povezanost Istoka i Zapada, i da je ovaj region kineska "kapija" za Evropu sa otvorenim perspektivama za investitore van Evrope.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво