Čadež sa Ramom o jedinstvenom tržištu Srbije i Albanije

Najvažnije je stvoriti jedinstveno ekonomsko područje na Balkanu i taj proces treba ubrzati, poručio je Marko Čadež nakon razgovora sa Edijem Ramom u Tirani.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež razgovarao je u Tirani sa premijerom Albanije Edijem Ramom o stvaranju jedinstvenog tržišta Srbije i Albanije, kao prvom koraku ka stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta.

Sastanak Čadeža i Rame je nastavak dijaloga predstavnika Srbije sa čelnim ljudima vlada regiona na Zapadnom Balkanu, a u cilju stvaranja jedinstvenog ekonomskog područja zemalja regiona.

Marko Čadež kaže za Tanjug da je sa premijerom Edijem Ramom i ministrom finansija Albanije razgovarao na različite teme regionalnog ekonomskog razvoja i povezivanja ekonomija u regionu.

"Ono što mislim da je najvažnije danas, a to je da stvorimo jedinstveno ekonomsko područje na Balkanu. Hajde da taj proces ubrzamo, hajde da krenemo sa zajedničkim jedinstvenim tržištem između Srbije i Albanije", istakao je Čadež.

"Najveći rast obima robne razmene sa Albanijom"

Stvaranje zajedničkog tržišta, ocenjuje Čadež, srpski i albanski privrednici vide kao veliku mogućnost za razvoj svog posla.

Podseća da je 2017. godine, najveći rast u obimu robne razmene sa svetom, Srbija upravo imala sa Albanijom.

Kaže da je odluka o stvaranju jedinstvenog tržišta između dve države na vladama tih zemalja i da ima još puno posla da bi se ova ideja realizovala.

Čadež smatra da je stvaranje zajedničkog tržišta korak koji može da ubrza dalji proces regionalnog povezivanja.

"Stvaranje jedinstvenog tržišta je ozbiljan posao. Ukoliko to politika želi, to znači rad svih onih institucija i agencija na tome da se jedan ekonomski prostor stvori u kojem će vladati jedinstvene procedure i pravila kada je u pitanju ekonomija", kaže Čadež.

Na ovom poslu, podršku regionu daje i Evrokomora (Eurochambers) koja želi da Srbija i Albanija što pre postanu članice EU.

Predsednik Evrokomore Kristof Lajtl kaže da je 2025. godina, koja se pominje kao datum kada bi Srbija mogla da pristupi EU "magičan datum", ali da je moguće "magiju i snove pretvoriti u realnost".

"Ekonomija može mnogo da doprinese tome definišući konkretne korake i omogućavajući kompanijama da se takmiče na jednom tržištu. To nije lako, to je izazov", napominje Lajtl.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво