"El Dahra" jedina dala ponudu za PKB

Jedinu prijavu za učešće u postupku privatizacije PKB-a dostavila je kompanija "El Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja u Srbiji ima registrovanu firmu. Ustanovljeno je da ponuđač ispunjava uslove tendera, a finansijski deo ponude za kupovinu PKB-a biće otvoren sutra. Ministarstvo privrede je ranije saopštilo da su tendersku dokumentaciju otkupile dve firme.

Ministarstvo privrede je navelo da je, prilikom otvaranja glavnog koverta, konstatovano da je dostavljena dokumentacija u okviru koverta "podaci o ponuđaču" u potpunosti u skladu sa pravilima postupka.

Otvaranje koverta koji sadrži podatke o finansijskoj ponudi biće održano u petak, 14. septembra u 12 sati.

Da li će se sa jedinim potencijalnim kupcem pregovarati ili će dogovor biti postignut već sutra, zavisi od finasijske ponude.

Početna cena za nadmetanje koje će izostati, jer druga kompanija nije dostavila ponudu, bila je 104,5 miliona evra – polovina procenjene vrednosti Kombinata.

Odgovarajući na kritike da se PKB prodaje ispod cene, Aleksandar Vučić podseća da su dugovanja te firme za vreme bivše vlasti bila 87 miliona evra a sada su 80.

"Pravimo jedini ekonomski model koji će moći da funkcioniše u kapitalističkom svetu", rekao je predsednik Srbije.

Osnovni cilj – zadržžati radnike PKB-a 

Sindikati kažu, bili bi zadovoljniji, da se prodavalo preduzeće a ne samo imovina. Za njihove otpremnine predviđen je novac od prodaje, u proseku oko 11.000 evra za svakog od 1.700 zaposlenih. Dogovor je i da posle toga rade.

"Mi očekujemo da država, ispuni ono što nam je obećala, što nam je obećalo Ministarstvo privrede – da se svim zaposlenim omogući da rade kod novog poslodavca, to je ono na čemu ćemo insistirati", navodi Milisav Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata PKB-a.

Kupac dobija 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, isto toliko grla stoke, mehanizaciju, i pet hektara zemlje u zakup. Šest hektara ostaje delu PKB-a koji se ne prodaje.

Siniša Mali je gostujući u Dnevniku RTS-a naveo da je intencija države da PKB nađe partnera koji će obezbediti kontinuitet proizvodnje i dodatne investicije

"To je sve deo mozaika, da rešavamo i preduzeća koja imaju finasijske probleme, kako bi ona doprinela našim stopama rasta naše ekonomije. Koje su stvarno impresivne u ovoj godini", rekao je Mali.

U slučaju prodaje, poslovanje novog vlasnika imovine PKB-a, naredne tri godini biće pod nadzorom države.

PKB trenutno zapošljava oko 1.700 radnika.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво