Med iz Negotina među najboljima u svetu

Po broju košnica u odnosu na broj stanovnika, Srbija je u svetskom vrhu. Medara je najviše u Negotinu, gde se svaki treći stanovnik bavi pčelarstvom i imaju 15.000 košnica. Organizovani su u udruženje, stalno se obrazuju, a med izuzetnog kvaliteta najviše prodaju u inostranstvu.

Negotinsko udruženje pčelara jedno je od najbrojnijih. Ima 140 članova, a osnovno pravilo im je da proizvode strogo kontrolisani prirodni med.

Predsednik udruženja pčelara "Hajduk Veljko" iz Negotina Slavko Luković kaže da imaju interes da proizvode prirodne pčelinje proizvode, jer jedino sa kvalitetnim proizvodima mogu na evropsko tržište.

"Mi nismo naš med plasirali poslednjih deset godina tek tako lako u Evropu, nego samo zbog kvaliteta koji posedujemo", ističe Luković.

Med sa ovog prostora izuzetno je cenjen u Evropi. U svetu se boljim smatra samo med sa Novog Zelanda. Zato Negotinci ne staju i uz proizvodnju meda bave se i genetskom selekcijom pčela.

U njihovim košnicama se, kako kažu negotinski pčelari, proizvode rojevi i matice i onda, na osnovu tog genetskog potencijala, proširuje proizvodnja.

U domaćinstvu Lukovića, više je od 600 košnica.

Familijama Bogdanović, Nikić, Radosavljević i mnogim drugim pčelarstvo je porodični posao već generacijama. I Opština pomaže – ove godine sa sedam miliona dinara.

"Uglavnom osamdeset-devedeset posto našeg meda ide u izvoz. Imamo jedan sjajan proizvod koji ćemo, nadam se, u skorije vreme i brendirati, odnosno zaštititi geografsko poreklo", objašnjava Dragan Radosavljević, član Opštinskog veća Negotina.

U Negotinu bagrem rano cveta, bilje je raznovrsno, ali stručnjaci preporučuju i specifične zasade medonosnog bilja.

"Pčelari moraju malo da porade i sami na sebi, da ne zavise više od prirode odnosno da se sami pobrinu za pašu svojih pčela", napominje Vladica Gavrilović, direktor Poljoprivredne stručne savetodavne službe za Borski okrug.

Med iz Srbije prepoznatljiv je i po teglama u koje se pakuje. Kao garancija na svakoj deklaraciji je i ime proizvođača.

Put do potošača biće im lakši, kraći i jeftiniji kada se u Rači Kragujevačkoj završi regionalni otkupni centar. Grade ga pčelari i država zajedno, a trebalo bi da proradi krajem oktobra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво