EPS nabavio robota za varenje bagera

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić posetio je "Kolubaru metal", gde je počeo da radi robot za varenje bagera, koji je prvi takav robot u Rudarskom basenu "Kolubara".

EPS je započeo modernizaciju RB "Kolubara", a krajnji cilj je da "Kolubara metal" u narednih pet godina bude na nivou da može sam da napravi rotorni bager-glodar, rekao je Grčić.

Vrednost robota je 24 miliona dinara. Za čak sedam ili osam puta smanjuje brzinu varenja papuče bagera.

U pitanju je mašina za zavarivanje "panasonik TM–1800WG III", a Grčić napominje da je robot skoro nabavljen i testiran i da je sada već u punoj upotrebi.

Kako Grčić ističe, robot ne može da pravi greške. Ako uzmete dva najbolja radnika varioca, videćete da imaju različit var, dok sa robotom to nije slučaj, naveo je Grčić.

Do 30 odsto je smanjeno i vreme koje se potroši za pripremu papuče za varenje, dodao je.

"To je samo prvi korak u odnosu na ono što planiramo da uradimo u predstojećoj modernizaciji 'Kolubare metala'", naglasio je Grčić.

Naveo je da "Kolubar metal" ima svoje mesto u budućnosti. "Da možemo sami svojom pameću i opremom da napravimo kompletan bager-glodar u nekom narednom periodu. Mislimo da to nije mnogo daleko i da ćemo za možda oko pet godina moći da se pohvalimo da nam niko ne treba", zaključio je Grčić.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво