EPS nabavio robota za varenje bagera

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić posetio je "Kolubaru metal", gde je počeo da radi robot za varenje bagera, koji je prvi takav robot u Rudarskom basenu "Kolubara".

EPS je započeo modernizaciju RB "Kolubara", a krajnji cilj je da "Kolubara metal" u narednih pet godina bude na nivou da može sam da napravi rotorni bager-glodar, rekao je Grčić.

Vrednost robota je 24 miliona dinara. Za čak sedam ili osam puta smanjuje brzinu varenja papuče bagera.

U pitanju je mašina za zavarivanje "panasonik TM–1800WG III", a Grčić napominje da je robot skoro nabavljen i testiran i da je sada već u punoj upotrebi.

Kako Grčić ističe, robot ne može da pravi greške. Ako uzmete dva najbolja radnika varioca, videćete da imaju različit var, dok sa robotom to nije slučaj, naveo je Grčić.

Do 30 odsto je smanjeno i vreme koje se potroši za pripremu papuče za varenje, dodao je.

"To je samo prvi korak u odnosu na ono što planiramo da uradimo u predstojećoj modernizaciji 'Kolubare metala'", naglasio je Grčić.

Naveo je da "Kolubar metal" ima svoje mesto u budućnosti. "Da možemo sami svojom pameću i opremom da napravimo kompletan bager-glodar u nekom narednom periodu. Mislimo da to nije mnogo daleko i da ćemo za možda oko pet godina moći da se pohvalimo da nam niko ne treba", zaključio je Grčić.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 12. sep 2018, 19:10) - anonymous [neregistrovani]

Moram zbog svih nas

Robotizaciju svetske privrede nije uvela prva Srbija. Vec najrazvijenije zemlje sveta. Kako bi bile jos mocnije u toj trci sa konkurencijom. Onoliko koliko si ti u mogucnosti da upropastis druge. Toliko ces ti biti uspesniji od svih njih. To je nesto sto se desava i radi i normalno je da budes deo toga. Jer i same fabrike nase, koje imaju interesovanja za kupovinu, nebi bile spremne da plate nesto visestruko skuplje, ako ce to druga zemlja isporuciti po nizoj ceni. Sve firme su privatne, barem kod nas. I svaki privatnik gleda da kupi najbolje, najkvalitetnije, za sto manje pare. A ne da postupi po drzavnom interesu. On je sam sebi najvazniji. Ovako kupujes buducnost cele zemlje. Jer buducnost ce imati i fabrika za koje se prave te kompleksne komlikovane masine. Fabrika koje usvaja najrazvijeniji vid proizvodnje u privredi. Obe fabrike imace perspektivu. Kad ti fabrike imaju perspektivu imace i drzava. Amin

(sreda, 12. sep 2018, 18:41) - anonymous [neregistrovani]

Нада и жеља

Да зарађују далеко више од вариоца људи који праве и одржавају роботе.

(sreda, 12. sep 2018, 18:23) - anonymous [neregistrovani]

Pararelno sa konkurencijom

Robot ne uzima posao ljudima. Robot ubrzava proces. Povecava produktivnost firme. Da nesto manji broj radnika, ima veca primanja. Samo ako mogu da odgovore brzini i kvalitetu u izradi proizvoda na svetskom trzistu, imace buducnost. Bolje sami napraviti bager
i sredstva od eventualne kupovine uloziti u dalje unapredjenje i poboljsanje ulova rada te firme. 

(sreda, 12. sep 2018, 17:35) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Samo što taj robot ne mora da hrani porodicu a ta dva najbolja varioca moraju, a robot im uze posao.

(sreda, 12. sep 2018, 17:20) - anonymous [neregistrovani]

Srbija da bude deo sveta

Samo napred. Kad ceo svet ide na robotizaciju, trebamo i mi da tezimo tome.

(sreda, 12. sep 2018, 15:35) - anonymous [neregistrovani]

mozda

Tacno je to sto je rekao, ali robot ima jednu manu. Obavlja samo jednu zadatu operaciju, a covek vise.