Velika potražnja za ogrevnim drvetom

U većem delu zemlje potražnja za ogrevnim drvetom je, kažu, dvostruko veća nego lane. To ne čudi, jer je grejanje na drva godinama najjeftinije. Stručnjaci kažu da bi moglo biti i 20 odsto jeftinije da se pravilno koristi.

Prema procenama, trećina domaćinstava se greje na čvrsti ogrev i to sve više na drva, jer su i jeftinija i čistija od uglja. 

U traganju za jeftinijim grejanjem pojedini su odjavili grejnje iz toplana i vratili se ogrevnom drvetu. Građanima je isplativije i od struje i gasa.

"Može da kupi tri metra, može da kupi pet metara, može tri-četiri puta na rate, a gas ne može da se plati na rate, već mora svakog meseca od redovnog primanje i to mu je kraj", kaže Zoran Urošević iz Jagodine.

I računica Agencije za energetiku pokazuje isplativost, ako domaćinstvo ima savremeni šporet, koji efikasnije greje, i ako cena ogrevnog drveta ne prelazi 4.500 dinara.

"Ukoliko neko prelazi sa centralnog grejanja, gde se grejao ceo stan i plaćao za ceo stan i sada koristi drvo gde će grejati jednu ili dve prostorije, definitivno će ga mnogo manje koštati, ali će imati slabiji kvalitet grejanja", objašnjava Aca Vučković iz Agencije za energetiku.

Istraživanja potvrđuju da Srbija u poređenju sa zemljama regiona najneefikasnije koristi ogrevno drvo i količinski ga najviše troši jer se loži sirovo drvo, puno vode.

Stručnjaci savetuju građane da kupuju ogrev u maju i aprilu, kada su cene najniže.

"Domaćinstvo, kada bi koristilo samo prosušeno drvo koje je stajalo šest meseci i duže, potrošilo bi negde između 16 i 21 odsto manje drveta, u odnosu na domaćinstva koja koriste sirovo drvo", napominje profesor Branko Glavonjić sa Šumarskog fakulteta.

Zbog veće tražnje raste i nelegalna seča šuma. Od početka godine samo u šumama kojima gazduju "Srbijašume" bespravno je posečeno pet hiljada kubnih metara.

Najviše kradenih drva iz privatnih šuma ima u prometu na teritoriji Kragujevca, Vranja, Knjaževca, okoline Beograda i na pravcu od Loznice ka Šapcu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво