Minimalna cena rada 155 dinara po satu

Vlada Srbije donela je odluku da minimalna cena rada bude povećana za 8,6 odsto, odnosno da cena po satu rada bude 155 dinara. Sindikati i poslodavci, kao i predstavnici Vlade, postigli su dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe. Prema rečima ministra Siniše Malog, minimalna zarada će sledeće godine biti 27.022 dinara.

Sa ovom odlukom se, međutim, nisu saglasili predstavnici sindikata. Predlog Vlade Srbije i poslodavaca bio je 155 dinara, odnosno povećanje od 8,6 odsto, dok su sindikati tražili deset odsto povećanje cene rada.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da su i sindikati i poslodavci, kao i predstavnici Vlade, postigli dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe.

Predstavnici sindikata su rekli da nisu mogli da prihvate odluku od 8,6 odsto, jer je na sastanku organa sindikalnih organizacija dogovoreno da se traži povećanje od deset odsto, pa bez ponovnog odlučivanja tih organa nisu mogli da prihvate novu cenu.

Ističu da nisu imali vremena da sa članstvom razmotre predlog Vlade o povećanju za 8,6 odsto, dok su ga poslodavci prihvatili. Najvažnije je, kažu, da se minimalac poslednje tri godine znatno povećao.

"Moram da kažem i taj podatak da je minimalna zarada porasla 28 odsto za te tri godine, a da je prosečna plata porasla svega deset odsto", naveo je Orbović.

Kako je rekao ministar za rad Zoran Đorđević, Vlada je donela odluku da minimalna cena rada bude za 8,6 odsto veća, odnosno 155 dinara, jer je zakonska obaveza da se do 15. septembra donese odluka o iznosu minimalca.

"Nećemo donositi ništa nerealno, neka vremena iza nas, kada su odluke donošene da bi se dodvoravalo građanima, jesu stvar prošlosti. Realno izlazimo sa onim što možemo, u ovom trenutku ovo je ono što država može da učini", rekao je Đorđević.

"Nije stvar u minimalnoj ceni rada, koliko je stvar u tome da na jedan transparentan način predstavite prvenstveno ono što država može", naveo je Đorđević. 

On je naveo da će se sa socijalnim partnerima razgovarati o "paketu mera" do kraja godine – o povećanju plata, penzija, ukidanju pojedinih naknada... 

Minimalna zarada trenutno iznosi 143 dinara po satu, što je 24.882 dinara neto mesečno.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, minimalna zarada će sledeće godine biti 27.022 dinara.

"Mislim da je to izuzetan rezultat pregovora sindikata i poslodavaca. Njihove polazne tačke bile su mnogo dalje od toga, poslodavci su tražili pet odsto, sindikati 15, pa deset odsto, ali ovo je, sa stanovišta Vlade, realno povećanje", rekao je Mali. 

"Minimalnu cenu rada vidimo samo kao deo mozaika koji se zove privredni ambijent u našoj zemlji i koji treba da doprinese tome da još brže rastemo, da budemo još efikasniji, još produktivniji, još bolji i da nam na kraju plate budu još više", dodao je Mali.

Dobra vest je i da broj onih koji primaju minimalac pada. Sada ih je oko 300.000. Iz Unije poslodavaca podsećaju da je takva plata – privremena mera.

"Ukoliko to stanje isplate minimalne cene rada traje duži period, poslodavac treba ili da promeni delatnost ili da razmisli o tome da ukine firmu", istakao je Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

O novoj minimalnoj ceni rada pokušali su da se dogovore članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES), u kojem sede predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca.

Poslednja korekcija najniže cene rada bila je u januaru ove godine, kada je minimalac sa 130 povećan na 143 dinara.

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta učestvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar finansija Siniša Mali, Miloš Nenezić, predsedavajući SES, Ljubisav Orbović, predsednik SSSS, i Zoran Stojiljković, predsednik UGS "Nezavisnost". 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво