Sve više zadruga, poljoprivrednici shvataju prednosti udruživanja

Prošle godine u Gornjem Milanovcu su bile samo dve zemljoradničke zadruge, a sada ih je sedam. Poljoprivrednici shvataju prednosti udruživanja i sve su veštiji u konkurisanju za podsticaje koje daje država za zadruge.

Zadruga u Ugrinovcima prva je dobila 50.000 evra pomoći od države. Napravili su plastenike i već beru paradajz, krastavac i paprike. Kažu da nisu zadovoljni prinosom, ali da je kvalitet odličan.

"Mi smo ove godine već proizvodili po tom programu zdrave hrane. Ove godine smo uvideli da nam ljudi više kupuju to što vide da je zdravo, pa onda nam dolaze i ponovo, znači da je to nešto što se traži", objašnjava Radojica Radojičić iz zemljoradničke zadruge Ugrinovci.

I u drugim selima gornjomilanovačke opštine počeli su da se udružuju. Voćari u Šilopaju očekuju bolji plasman robe.

Mirko Jeftić iz Cerove kaže da je lakše doći do tržišta ako ima više proizvođača i da se u celoj Evropi ide na veću proizvodnju.

Branko Miličić iz Zemljoradničke zadruge Šilopaj navodi da ima dosta krušaka i šljiva, i da bi sve moglo da se otkupi i preradi u našim pogonima. "Deo za dalju prodaju, kao prva klasa. Ono što nije za prvu klasu da se bavi preradom", kaže Miličić. 

Opština Gornji Milanovac je u 2018. godini izdvojila 50 miliona dinara za podsticajna sredstva u poljoprivredi, ali samo za pojedince.

"Mi ćemo za sledeću godinu gledati da uključimo i poljoprivredna gazdinstva kao takva, tojest zadruge kao takve, da mogu i one konkurisati kao pravna lica za sredstva podsticaja,'' obećava predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Za zemljoradničke zadruge, resorno ministarstvo izdvojilo je ove godine 825 miliona, što je četiri puta više nego lane.

"Očekujemo da ta sredstva i u narednoj godini budu takođe četiri puta povećana. To je nekih 20, minimum 25 miliona evra", naglašava ministar Milan Krkobabić.

Zbog dobrih primera, mnogi stočari ovog kraja razmišljaju o udruživanju, pa se očekuje osnivanje novih zadruga u milanovačkim selima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи