"Trepča" nekad i sad

Već godinama "Trepča" na Kosovu i Metohiji posluje u dva pravna okruženja. U delu koji teritorijalno pripada srpskim opštinama, rudnici Crnac i Belo brdo sa flotacijom u Leposaviću zapošljavaju oko 700 radnika. Iako je to višestruko manje zaposlenih u odnosu na zlatne godine "Trepče", rudarske plate i sada znače gotovo isto.

Komplikovan status rudnika komplikuje i put rude, koja, posle flotacije u Leposaviću, kreće ka tržištu. Ali u rudničkim oknima sve je isto – i Crnac i Belo brdo rade nesmetano. Belo brdo, sa 200 zaposlenih, mesečno izvadi oko 6.000 tona kvalitetne rude, a istražene rezerve se procenjuju na milion i po tona.

Interesantno je da se u ovom rudniku rudari ne spuštaju u utrobu zemlje, već se penju. Naime, tunelom dugim 2.600 metara do prvog okna oni stižu do nadmorske visine od 1.000 metara, a potom se prevoze i pešače do rude na nadmorskoj visini od 1.230 metara.

"Dosta je težak rudnik. Malo je specifičan rudnik zato što se ovde radi podgrađivanje, znači bez podgrađivanja ne može da se eksploatiše. A ima i lift koji ide nagore, na više horizonte i vrši se raspored radnika po radilištima", objašnjava direktor rudnika Belo brdo Ljubiša Danilović.

Tako se kopaonička ruda olova i cinka vadi decenijama, još od 1938. godine, a o najboljim, šezdesetim godinama prošlog veka, svedoče radničke zgrade u Belom brdu i nekadašnji bioskop.

"Nije bilo mesta, sve je bilo puno puno. Za dinar se dolazilo iz čitave Jugoslavije", seća se rudar u penziji Krstivoje Jelić.

Sa rudnicima su rasla i okolna naselja. Lešak je, recimo, doživeo potpunu transformaciju – dobio stambene zgrade, dom kulture, vodovod, kanalizaciju, ambulantu i razvio se u gradić zavidnog društvenog i sportskog života.

"Tada je opština za nas bila sporedna stvar, to je bilo samo mesto gde se uzima neki dokument, a glavni izvor prihoda u ovom mestu bio je rudnik. Prvi urbanistički plan u ono vreme rađen je za naselje Lešak", ističe Miroslav Ninić iz te opštine.

A kada se sudbina "Trepče", potpuno promenila, i migracije su krenule u suprotnom smeru, pa i Lešak i čitava opština Leposavić sve češće samo ispraćaju one koji odlaze u potrazi za poslom. Kombinat "Trepča" je ostao jednako važan kao nekada, jer od njega i rudnika živi oko tri hiljade srpskih porodica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи