Mihajlović: Srbija otvorena za investicije kompanija iz SAD

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot potpisali su, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sekretara za trgovinu SAD Vilbura Rosa, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti infrastrukture.

"Za Vladu Srbije modernizacija infrastrukture je prioritet u razvoju, a zahvaljujući projektima koje smo realizovali u prethodnih nekoliko godina prepoznati smo kao zemlja otvorena za sve investicije koje donose Srbiji povezivanje sa susedima, nova znanja i nove tehnologije", rekla je Mihajlovićeva povodom potpisivanja memoranduma.

"To očekujemo i od ovog memoranduma, koji daje mogućnost da se posle najboljih evropskih, kineskih, ruskih i drugih kompanija, povežemo i sa najvećim američkim kompanijama koje žele da rade u Srbiji, ali i da sa nama podele dobru praksu iz sveta u vezi sa pripremom projekata i izradom studija i analiza koje mogu da doprinesu boljem kvalitetu i većoj efikasnosti investicija u infrastrukturi", dodala je potpredsednica Vlade.

Potpisanim memorandumom potvrđuje se zajednički interes jačanja poslovnih veza između dve države i promovisanje učešća američkih kompanija u sektoru infrastrukture Srbije, uz podršku odgovarajućih institucija, agencija i programa SAD, ističe se u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade.

Ova namera biće realizovana tako što će Srbija omogućiti razmenu informacija o prioritetnim infrastrukturnim projektima sa SAD, dok će SAD sa svoje strane promovisati učešće američkih kompanija u infrastrukturnim projektima u Srbiji i pružati informacije američkim privatnim kompanijama o potencijalnim mogućnostima finansiranja projekata.

Memorandumom se izražava i namera da se u Srbiji podstiče stvaranje investicionog okvira koji je otvoren i nediskriminatorski i daje jednake uslove za sve.

Takođe, obe strane potvrđuju važnost visokih standarda koji se odnose na zdravlje, bezbednost, životnu sredinu, rad, transparentnost i dobro upravljanje infrastrukturnim projektima, kao i podršku otvorenim i odgovornim tenderskim procedurama i procedurama nabavki.

Sastanak Mihajlovićeve i Rosa 

Mihajlovićeva se ranije danas sastala i sa Vilburom Rosom, kog je upoznala sa najznačajnijim infrastrukturnim projektima u drumskom i železničkom saobraćaju u Srbiji, kao i sa novim investicionim ciklusom u infrastrukturi.

Takođe su razgovarali o regionalnom povezivanju Srbije i uticaju na političku stabilnost zapadnog Balkana, saopšteno je iz Kancelarije potpredsednice Vlade.

Mihajlovićeva je istakla jako dobru saradnju koju Vlada Srbije ima sa kompanijama iz SAD.

"Američke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 16.000 naših radnika, dok Privredna komora Amerike, u kojoj je više od 200 kompanija, zapošljava oko 100.000 naših građana. I zato je važno da u Srbiji imamo još američkih kompanija", istakla je Mihajlovićeva.

Sekretar Ros pozdravio je ekonomske mere i rezultate koje je Srbija zabeležila u prethodnom periodu i istakao da je Srbija dobro mesto za investicije.

"Ovaj sporazum između Srbije i SAD je važan za infrastrukturu, ali ima i veliki simbolički značaj za obezbeđivanje još boljih odnosa između Srbije i SAD i hvala vam što ste pomogli u tome", rekao je Ros.

Mihajlovićeva je sekretaru Rosu na kraju poklonila stilizovano slovo "R" u zlatovezu, ručni rad naših žena sa sela.

Ove poklone potpredsednica tradicionalno daruje stranim zvaničnicima u sklopu inicijative "Uposlimo hiljadu žena u ruralnim područjima", koju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizuje u saradnji sa Etno-mrežom i Naledom.

Nakon ovog sastanka, Mihajlovićeva i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot potpisali su, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sekretara Rosa, Memorandum o razumevanju u oblasti infrastrukture između Srbije i SAD.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво