Leposavić se nada boljim danima

U najsevernijoj opštini Kosova i Metohije, Leposaviću, pogoni čuvenih fabrika "Prva petoletka", "Kristal" i "Hrast" svedoče o vremenu kada je u njih na posao svakodnevno dolazilo gotovo hiljadu radnika. Godinama posla nema, ali hale su očuvane i nadaju se da će uz pomoć republičke vlade ponovo proraditi. Do tada radi samo fabrika otkivaka "Lola fot".

Dok su fabrike radile, Leposavić je bio industrijski centar. Sada je od 17.000 žitelja u sedam mesnih zajednica, gotovo 3.000 nezaposlenih, a izbora nema mnogo.

"Teško je raditi, ali glavno je da ima posla. Imam 38 godina staža", kaže Ranko Milosavljević, radnik u pogonu za proizvodnju peleta u Lešaku.

"Prva petoletka", "Kristal" i "Hrast" su brojale oko 700 radnika. Sada su njihove hale zatvorene – problemi su počeli 1999, a tačka stavljena uspostavljenjem administrativnih prelaza i odbijanjem da se registruju pod okriljem prištinskih institucija. Ipak, pogoni su nedirnuti i očuvani.

"Dok je naroda na ovom prostoru, biće i Srbije ovde. Mi ćemo se, naravno, uz pomoć naše države boriti svim sredstvima da ovo zadržimo, jer se nadamo da će se naći poslovni partneri i ljudi koji će uložiti sredstva ovde", ističe Radoš Mihajlović, član Privremenog organa u opštini Leposavić.

Za razliku od tih fabrika, i uprkos otežanoj nabavci repromaterijala i transportu robe, fabrika "Lola fot" u Lešku još radi – zapošljava 137 radnika i deo je privrednog sistema Srbije na Kosovu i Metohiji.

Proizvode mašinske delove od čelika za industriju – RTB "Bor", "Kolubaru", poljomehanizaciju, auto-industriju.

"Funkcionišemo, radimo u ovim otežanim uslovima, gledajući s jedne strane privrednu problematiku, i druge, lokacijski, tu gde smo. Trud je tu da, što kažu, ostanemo i opstanemo i da budemo funkcionalni", napominje Pravica Jevremović, direktor fabrike "Lola fot".

Radnik u toj firmi Vidosav Savić kaže da je "Lola" ostala i radi u ovim teškim vremenima.

"Ovde već 32 godine radim, petoro dece imam, ja se nadam da ću ovde ostati do penzije", dodaje Vidosav.

Zoran Radojević, takođe zaposleni u "Loli", priča kako uvek strepe šta će biti: "Ako ostanemo u sastavu Srbije, biće nešto, ako ne..."

Nada je njihov tihi i glavni pratilac – da sačuvaju, obnove to što imaju i da rade. U peletari je već otvoreno tridesetak radnih mesta, a mašine u postojećim halama čekaju. Ovde kažu da je uz pravog strateškog partnera, i pomoć Vlade Srbije, novi početak moguć.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи