Brnabić na panelu o blokčejn tehnologiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi u jednodnevnoj poseti Francuskoj, gde je na panelu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) govorila o blokčejn tehnologiji.

U obraćanju na panelu Ana Brnabić je istakla da javni sektor treba da bude u službi građana i da treba da prihvati promene koje donosi nova tehnologija.

"Upravo zbog toga toliko govorim o e-upravi, jer ona omogućava lakše i brže usluge i stavlja fokus na potrebe građana i privrede, umesto na potrebe javnih službenika", navela je Brnabić.

Premijerka Srbije predstavljajući ekonomsku sliku zemlje navela je da su priroteti njene vlade digitalizacija i modernizacija srpske ekonomije, a cilj kreiranje podsticajnog ambijenta za IT industriju, razvoj preduzetništva i jačanje ekonomije zasnovane na inovacijama i modernim tehnologijama.

"Uporedo sa reformom zakonodavstva započeli smo korenitu reformu obrazovanja sa ciljem da podižemo mlade generacije koje će biti spremne za međunarodno tržište i promene koje se dešavaju. Radimo na tome da od Srbije stvorimo jednog od evropskih lidera u IT sektoru, koji već sada ima godišnji rast od 20 odsto", rekla je premijerka.

Centralna tema današnjeg panela bila je blokčejn tehnologija, koja je globalno prepoznata kao jedna od najznačajnijih novih tehnoloških inovacija u svetu. Ova tehnologija omogućava distribuirani zapis podataka koji se čuvaju na većem broju povezanih računara, umesto na samo jednom mestu, čime se omogućava visok nivo zaštite podataka i garantuju bezbedne transakcije koje ne mogu biti zloupotrebljene.

Predsednica vlade istakla je da je blokčejn tehnologija već prisutna i da Srbija u ovoj oblasti ima kompanije svetske klase. Ona je navela da postoji Blokčejn inicijativa Srbije (SBI), koja ima zadatak da dodatno unapredi ovu tehnologiju u zemlji i promoviše rezultate Srbije u svetu.

Moderatorka panela bila je uticajna novinarka londonskog lista Ekonomist En Mekelvoj, a panelu su prisustvovali i premijeri Mauricijusa i Bermuda Pravind Džagnet i Dejvid Burt.

Po završetku panela, premijerka je imala sastanak sa generalnim sekretarom OECD Hose Anhel Gurijom, koga je bliže upoznala sa ekonomskim reformama Vlade Srbije, gde je prenela želju Srbije da intenzivnije sarađuje sa ovom organizacijom, te napomenula da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije i izrazila zahvalnost OECD-u na podršci i pomoći njihovih eksperata u nekoliko programa sprovedenih u Jugoistočnoj Evropi, u kojima učestvuje i Srbija.

Na marginama Samita, Brnbić se sastala i s premijerom Mauricijusa Pravindom Džagnetom, gde je zaljučeno da su odnosi Srbije i Mauricijusa prijateljski i bez otvorenih pitanja, a Brnabić je prenela da je Srbija izuzetno zahvalna na čvrstoj podršci koju Mauricijus daje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) osnovana je 1961. godine sa ciljem da promoviše principe vladavine prava, demokratije i tržišne privrede.

Danas su glavni ciljevi OECD-a obezbeđenje brzog tempa ekonomskog rasta i visokog nivoa zaposlenosti u zemljama članicama i stimulisanje i koordinisanje pomoći članica OECD zemljama u razvoju.

Organizacija, čije članice su neke od ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta, poput SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Norveške, Australije, Kanade, Japana bavi se i analiziranjem stanja u zemljama nečlanicama, a zemaljama u tranziciji stavlja na raspolaganje svoje iskustvo u uspostavljanju tržišnih principa.

Sedište organizacije je u Parizu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво