Mali: Do 1. oktobra najkasnije ukidanje zakona o smanjenju penzija

Najkasnije do 1. oktobra biće ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija, a posle toga isto čeka i Zakon o privremenom smanjenju zarada u javnom sektoru, najavljuje ministar finansija. Za jesen se planira i donošenje paketa zakona koji bi trebalo da olakšaju poslovanje privredi a koji je deo poreske reforme koja bi trebalo da se završi 2021. godine.

Manji troškovi poslovanja, veća konkurentnost proizvoda i bolji standard građana, osnovni su ciljevi reformi kaže prvi čovek srpskih finansija. Šta je urađeno, a na čemu treba raditi, razgovaraće se i sa Misijom MMF-a koja stiže 24. septembra.  

Mali je danas na sastanku sa misijom MMF-a iz Beogradu razgovarao o detaljima vezanim za povećanje penzija.

"Ovaj sastanak danas je posvećen povećanju penzija. Već ove, a najkasnije naredne nedelje izaći ćemo pred Vladu sa izmenama Zakona o PIO fondu, koji će defakto biti osnov za tako nešto. Ovaj sastanak je vezan za tu temu. Očekuje nas još šest, sedam ili osam zakona na tu temu, izmene zakona o PIO fondu, porezu na imovinu i porezu na dobit, o obaveznom socijalnom osiguranju", kaže Mali. 

Zvanična delegacija MMF-a sa Džejmsom Rufom na čelu trebalo bi da dođe u 24. septembra i da boravi u Beogradu do 4. oktobra. 

Odmah nakon što prođe Vladu, zakon će se naći u Skupštini, a rok za njegovo stupanje na snagu je 1. oktobar.   

"Do kraja 2021. biće potpuno sprovedena reforma Poreske uprave"

Do kraja 2021. godine biće potpuno sprovedena reforma Poreske uprave, za šta je obezbeđen novac, poručio je ministar finansija.

Mali je rekao da će u narednom periodu, do kraja godine, biti završena strategija za reformu Uprave, i da je država dobila 50 miliona dolara od Svetske banke za kupovinu softvera, nabavku nove opreme i izgradnju novih objekata.

On je konstatovao da je sramota neizdavati fiskalni račun i da je ružna slika koliko se kafića i restorana zatvara zbog neplaćanja poreza.

Kaže da će, kada vlasnici budu kažnjeni sa godinu dana zabrane poslovanja, taj vlasnik lokala "izaći iz posla".

Mali je objasnio da je sve više onih koji plaćaju porez i da je to obaveza građana, ali i da je obaveza države da obaveštava građane za šta se novac troši.

Ministar je rekao i da je izrada zakona o javnim nabavkama završena i da će u narednom periodu biti predstavljen javnosti kao i Vladi, a da će se poslati i na ocenu u Brisel.

"Zakon o javnim nabavkama je gotov i biće predstavljen javnosti. U pitanju je sistemski zakon gde mnogo toga može još da se unapredi i uradi", kazao je Mali.

Mali je na radnom doručku u organizaciji Američke privredne komore govorio o fiskalnim i ekonomskim reformama koje će Ministarstvo sprovoditi u okviru fiskalne politike 2018. i 2019. godine, kao i o prioritetima kompanija članica Američke privredne komore u Srbiji (AMCHAM), ali i njihovom viđenju poslovnog okruženja i neophodnim reformama za njegovo unapređenje.

"Državu u septembru očekuje vraćanje starih dugovanja" 

Ministar je rekao i da državu u septembru očekuje vraćanje starih dugovanja, odnosno plaćanje milijarde dolara za smanjenje javnog duga.

Do kraja godine će, kaže, biti formirano i koordinaciono telo koje će definisati prioritete u naredne tri godine po pitanju velikih projekata, a tom koordinacionom telu će predsedavati premijerka Ana Brnabić.

Mali je rekao da su javne finansije stabilne i da novca u budžetu ima dovoljno i rekao da će novac od RTB "Bora" biti efektiran naredne godine, a da se novac od koncesije Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu očekuje do kraja godine.

On je naveo da je Ministarstvu važno da komunicira sa predstavnicima poslovne zajednice u Srbiji i da se sa njima razmenjuju iskustva.

Dosada urađeno ministar je uporedio sa slaganjem kockica koje će dovesti do sjajnog mozaika. Rast privrede od 4,9 odsto i porast investicija, kaže, plasiraju Srbiju i u ligu šampiona.

Pojačanje će biti paket olakšica počev od ukidanja 0,75 odsto naknade za nezaposlene.  

Podsetio je da je 2013. godine Srbija bila na ivici bankrotstva, a da je samo u prvih šest meseci ove godine stopa rasta 4,9 odsto.

Kaže da i učešće javnog duga iz meseca u mesec opada i trenutno je ispod 60 odsto, a podseća da je inflacija niska i nezaposlenost ispod 12 odsto.

Priliv stranih investicija u Srbiju iznosi 1,4 milijarde u prvih šest meseci, što je više za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rekao je Mali.

Ponavlja da će u narednom periodu biti ispunjeno obećanje o povećanju plata i penzija i da će se raditi na povećanju potrošnje.

Govoreći o akciznoj politici Ministarstva, rekao je da se po tom pitanju politika Ministarstva neće menjati u narednom periodu.

Ministar finansija najavio je danas da će resorno ministarstvo vrlo brzo izaći sa predlogom o ukidanju doprinosa za Nacionalnu službu za zapošljavanje od 0,75 odsto koju plaćaju poslodavci jer je cilj države, kaže, da se održe pozitivni ekonomski trendovi i rastereti poslovanje kompanija u Srbiji.

"Ono o čemu razmišljamo je smanjenje nekih doprinosa na teret naknada poslodavcima. Tu ne ulazite u pitanje lokala a poslodavci imaju efekat  što je važno, a mogu taj novac da ulože ili kao povećanje investicija ili zarada, ali stimulativna mera koja njima pokazuje koliko naše okruženje postaje konkurentnije", kaže Mali. 

Poslodavci i članovi Američke privredne komore kao problem navode veliki udeo sive ekonomije, dugo čekanje na povraćaj PDV-a i lošu primenu inače dobrih zakona.

"Vrlo retko u Srbiji vidimo instalirane mehanizme za analizu sprovođenja da se brzo uvidi gde je problem u sprovođenju pa da se onda taj problem i reši. Mislim da je to sprovođenje propisa za nijansu u Srbiji možda veći problem", ističe predsednica Američke privredne komore u Srbiji Jelena Pavlović. 

 

 

broj komentara 21 pošalji komentar
(sreda, 05. sep 2018, 10:57) - Бобан57 [neregistrovani]

рука у туђи џеп, савремена реформа

Председник: 85.000,00 од 2014 године до данас кумулативно повећање 7,9% или 6.715,00 динара, 85.000,00+6.715,00 динара=91.715,00 динара, 93.000,00-91.715,00=1.285,00 динара. Дакле, биће повећање 1.285,00 динара или 1,4 %. Где је повећање 20% ??? Где је редовно усклађивање пензија 2 пута годишње ??? Све ће то морати да се врати украдено и тп са каматом!!! ЕСЉП у Стразбуру нас чека!!!

(sreda, 05. sep 2018, 08:59) - Ivana [neregistrovani]

a

A,kad ce se ukinuti zakon o smanjenju plata trudnicama i potodiljama...?

(sreda, 05. sep 2018, 06:17) - beki [neregistrovani]

beki@gmail.com

Prava nagrada za sve penzionere.

(sreda, 05. sep 2018, 00:53) - Maja [neregistrovani]

...

Lepa vest za sve penzionere, državna kasa je puna, zahvaljujući odgovornoj politici, tako da će i penzije biti veće.

(sreda, 05. sep 2018, 00:46) - anonymous [neregistrovani]

...

Odlicne vesti!

(sreda, 05. sep 2018, 00:25) - Rada [neregistrovani]

Penzije

A šta je sa penzionerima koji imaju celu penziju 13 900.din koliko njima sleduje povećanje penzija...to niko ne spominje..
Mislim da treba i oni da žive ...al koliko vidim uvek dobije više onaj ko ima ...najniža penzija ne bi trebala biti ispod
20000 hiljda...ali koga briga za to...onaj ko ima ne razmišlja o onome što nema

(utorak, 04. sep 2018, 22:45) - Helleri [neregistrovani]

Igraju se

"Понавља да ће у наредном периоду бити испуњено обећање о повећању плата и пензија и да ће се радити на повећању потрошње". Nema tu nikakvog povećanja nego ukidanja uredbe o smanjenju plata i penzija.

(utorak, 04. sep 2018, 21:43) - Boka [neregistrovani]

Srbija

Velika stvar za penzionere.

(utorak, 04. sep 2018, 17:54) - Zorica [neregistrovani]

Zasluženo

Najrevnosniji građani Srbije. Prvo državi sve plaćaju, sve obaveze i raćune.,a njima šta ostane, pa taman gladovali. Veliki teret podneli i ovo zaslužili.

(utorak, 04. sep 2018, 17:48) - anonymous [neregistrovani]

paramonte

Svi ce to jedva docekati,nije to mala stvar.