Zašto je hmelj nestao sa srpskih polja?

Hmelj je jedan od četiri začina koji se koristi u proizvodnji piva. Sredinom prošlog veka uzgajao se na nepreglednim poljima – danas samo na dvadesetak hektara u Bačkom Petrovcu. Samo ta opština mogla bi da podmiri sve potrebe za hmeljom s obzirom na to da se godišnje za potrebe šest velikih i na desetine mikro pivara uveze oko 1.500 tona za što se izdvaja oko dva miliona evra, a nekada se hmelj iz Srbije izvozio širom sveta.

Na plantažama "DOO Petroveca" iz Bačkog Petrovca ovih dana u toku je berba hmelja koji se ne baš tako davno samo u ovoj opštini proizvodio na površini od 1.300 hektara, danas samo na dvadeset hektara. I ove sezone očekuju rod od petnaest tona.

Ovi, za sada jedini proizvođači hmelja u Srbiji, imaju planove da proizvodnju prošire na stotinu hektara. I pored brojnih problema sa kojima su suočeni su optimisti.

"Za dve godine ćemo proslaviti 250 godina tradicije hmeljarstva u Bačkom Petrovcu. Tu nekadašnju slavu nećemo verovatno nikada dostići, ali barem možemo da se približimo i to u prvom redu uz državnu pomoć, da obezbedi kupce za naš hmelj. Što je najbitnije, imamo ljude koji znaju da rade sa hmeljom, što je jako teško naučiti, imamo tehnologiju, kao i agronomiju i doktore hmeljarstva – tako da je plasman pitanje i ključ broj jedan", priča direktor "DOO Petroveca" Rastislav Struhar.

Doktor Jan Kisgeci objašnjava razloge zbog kojih je proizvodnja hmelja u Srbiji u jednom momentu gotovo iščezla.

"Došlo je do globalizacije pivarstva, jednostavno, kupovinom naših malih ili većih pivara mi smo izgubili naše tržište, odnosno veliki pivari Min i Hajneken i ostali pivari doneli su svoje hmeljove i jednostavno smo mi tu stali, ali to ne znači da ćemo se mi sa tim pomiriti", navodi Kisgeci.

A da se neće sa tim pomiriti uveravaju i u pokrajinskom sekreterijatu za poljoprivredu, gde su već uradili prve korake u revitalizaciji ove proizvodnje.

Mladen Petković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, pozvao je sve proizvođače da iskoriste mogućnost i podignu zasade, koje će pokrajina sufinansirati.

"Podsticaji idu i do sedamdeset procenata za mlade poljoprivrednike i za žene koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Što se sadnica tiče, mogu preko republičkog ministarstva da ostvare subvencije za nabavku sadnica", objasnio je Petković.

Za podizanje jednog hektara hmeljarnika potrebno je obezbediti oko 50.000 evra. Tu je još i neophodan kombajn za preradu čija se cena kreće i do pola miliona evra a za sušaru još 150.000 evra ali i pored ovoga ohrabrujuće je da je cena hmelja na evropskom tržištu izuzetno povoljna pa za jedan kilogram ugovorene proizvodnje se plaća deset evra a u sušnim godinama i pet puta više.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 02. sep 2018, 20:47)
Vladimir [neregistrovani]

Hmeljarstvo i pivarstvo

Super bi bilo napraviti pivovaru na tom mestu gde je dobar izvor vode i obilje hmelja,mora biti i dobro pivo.

(nedelja, 02. sep 2018, 12:20)
anonymous milutin [neregistrovani]

pitanje

zasto su polja bez seljaka i zasto se sela gase i nestaju, da li je neko kriv za tu bolest?

(nedelja, 02. sep 2018, 11:56)
Воронцов [neregistrovani]

Зашто су се уопште и морале продати пиваре ?

И без продаје пиваре су могле успешно радити. Пиво се производило успешно, тржиште је ионако постојало. Али све се морало продати, а пиваре није било проблем продати јер су имале своје тржиште где су потрошачи већ били навикнути на одређене произвођаче пива. Продаја пивара променила је добављаче сировина пиварама јер крупне интернационалне компаније имале су и своје снабдеваче сировинама, а шта је њих било брига за судбином домаћих произвођача. Раскућавање на свим пољима.

(nedelja, 02. sep 2018, 06:56)
anonymous Lala [neregistrovani]

Predlog

Neka se u B.Petrovcu izgradi velika pivara.

(subota, 01. sep 2018, 22:19)
Stefan [neregistrovani]

Bolje

Ja imam bolje pitanje. Zasto su srbi nestali sa srpskih polja?

(subota, 01. sep 2018, 21:36)
Za pravdu [neregistrovani]

Pivare

Samo Slovaci rade najteže poslove i hmelj i nemaju pivaru a Bosancima su dali sve