Strateški partner za RTB "Bor" je kineski "Ciđin"

Kompanija "Ciđin majning grup" biće strateški partner države u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor". U Vladi kažu da je kineski gigant dao najbolju ponudu čime obezbeđuje 63 odsto vlasničkog udela u RTB-u.

Vlada je na javnom pozivu tražila investitora koji će dokapitalizacijom od 350 miliona dolara postati vlasnik udela u RTB-u, a kineska kompanija ponudila je milijardu i 260 miliona dolara, plus dvesta miliona dolara za pokrivanje tekućih dugova RTB-a. 

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da izbor kineske kompanije za strateškog partnera obezbeđuje budućnost Srbije i RTB "Bora".

Navodi da je ponuda prevazišla sva očekivanja i da je izuzetno dobra i kvalitetna. 

Dodao je da će kineskoj kompaniji pripasti 63 odsto vlasništva u RTB-u.

"Ciđin" se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta.

Prema njegovim rečima, partnerstvo sa "Ciđinom" omogućiće otvaranje rudnika "Cerovo", modernizaciju topionice i povećanje njenog kapaciteta.

"Za tri godine očekuje se udvostručavanje proizvodnje bakra u topionici na 80.000 tona, a za pet 120 do 150", kaže Antić.

Finalizacija ugovora planirana je za prvu polovinu septembra, a konačno zaključenje posla i uplata prvih sredstava do 31. decembra, tako da će "Ciđin" zvanično postati partner 1. januara 2019.

Mali: Sa ulaganjima "Ciđina", RTB udvostručava svoj udeo u BDP-u

Ministar finansija Siniša Mali naglašava da će RTB "Bor" sa novim investicijama "Ciđina" najmanje udvostručiti svoje učešće u BDP-u zemlje, sa sadašnjih 0,8 odsto.

Mali je na konferenciji za štampu u Vladi Srbije rekao da to znači da RTB "Bor" i istok Srbije postaju ponovo nosioci rasta i razvoja ekonomije zemlje.

Ističe da je Srbija imala 4,5 odsto rasta u prvoj polovini godine, po čemu smo bili među prve tri zemlje u Evropi.

"Fudbalskim žargonom rečeno, već se takmičimo u Ligi šampiona, a sa ovim investicijama u RTB "Bor" i povećanom proizvodnjom od nekoliko puta imamo cilj da budemo prvi u Evropi po stopi privrednog rasta", kaže Mali.

Smatra da je pronalazak strateškog partnera za RTB "Bor" fenomenalna vest za istočnu Srbiju, za građane i Majdanpeka, Bora, Donjeg Milanovca i drugih gradova u tom delu zemlje.

Navodi da Vlada ima obavezu i da što pre završi tzv. Dunavski koridor, od Požarevca ka Velikom Gradištu, Donjem Milanovcu, kao i da investira više u infrastrukturu.

Podsetio je da je to peti pokušaj privatizacije RTB-a i da je ovaj peti bio uspešan upravo zato što se Srbija promenila, ima stabilne javne finansije, više od 40 milijardi dinara suficita, opadajući trend javnog duga, stabilnu inflaciju...

Na javni poziv za strateško partnerstvo u RTB-u mogle su da se jave samo kompanije koje se najmanje deset godina bave proizvodnjom bakra i drugih nemetala i da su prošle godine ostvarile prihod od najmanje pola milijarde dolara.

"Ciđin", jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, drugi je po proizvodnji bakarne rude i treći u proizvodnji rude cinka.

Ta kompanija u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine je u svetu bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija čije su akcije na berzi.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво