GMO afera u Makedoniji – sporna soja poreklom iz Srbije?

Mekedoniju ovih dana potresa afera genetski modifikovane soje. Agencija za hranu i veterinarstvo na tržištu je pronašla tonu GMO soje. Tvrde da polovina toga potiče iz Srbije i to iz fabrike u Bečeju. "Sojaprotein" saopštava da je problem u Makedoniji nastao zbog neusaglašenosti njihovih propisa sa regulativom Evropske unije i očekuju da kad se usklade, neće biti smetnji u trgovini.

Poljoprivredni stručnjaci navode da GMO soja na naše tržište može da dospe jedino nelegalnim uvozom. Jeftinija je i zbog toga se ratari polakome. Kada se zaseje, na njivi se ne može uočiti razlika, sem proteinskim test trakama ili korišćenjem totalnog herbicida.

"Isprskate sa dvoprocentnim rastvorom, otprilike treba da bude totalni herbicid. Pet dana kasnije već se vidi dejstvo. Ako je GMO soja, ona će ostati, ako je obična soja, 'total' će je uništiti", kaže Predrag Marjanski iz PSS Zrenjanin.

U "Sojaproteinu" navode da primenjuju strože kriterijume od propisanih, sadržaj modifikacije je manji od 0,1 procenat. Izvoze, kažu, u 55 zemalja i nigde nisu imali problema. U Ministarstvu trgovine kažu da još nemaju saznanja šta se dogodilo.

"Genetski modifikovan proizvod se smatra ukoliko ima više od 0,9 posto genetski modifikovanog sadržaja. Dakle standard koji važi u Evropskoj uniji. Sve više od toga se smatra genetski modifikovanim proizvodom i to je po našim zakonima apsolutno zabranjeno da bude i u prometu", kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ministarstvo poljoprivrede saopštava da u protekle dve godine na kukuruzu i suncokretu nije nađena genetska modifikacija.

Soja je testirana na 2.500 parcela sa 10.000 hektara. Potvrđen je GMO na 27 hektara.

Fitosanitarni inspektori su doneli rešenje o uništavanju useva, a protiv vlasnika su podnete prekršajne prijave.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво