Tri kompanije dostavile prijave za strateško partnerstvo za RTB Bor

U podne je istekao rok za dostavljanje ponuda za RTB Bor. Vlada još ne daje zvanične informacije, ali kako RTS saznaje, prijave za strateško partnerstvo dostavile su tri kompanije – kineska, kanadska i ruska kompanija. Vlada je na javnom pozivu tražila investitora koji će dokapitalizacijom od 350 miliona dolara postati vlasnik udela u RTB-u.

Narednih dana, kako saznajemo, Vladina radna grupa za privatizaciju RTB-a razmotriće finansijski i tehnički deo ponuda da bi videla kakve poslovne planove imaju za borski kombinat i koliko procenata vlasništva traže da bi uložili 350 miliona dolara. Za početak moraju da ispune uslove tendera.

Prvi je da je potencijalni strateški partner, uz prijavu, morao dostaviti i depozit ili bankarsku garanciju od milion američkih dolara.

Zatim, budući strateški partner mora iza sebe da ima kontinuitet od najmanje deset godina bavljenja eksploatacijom bakra i drugih obojenih metala.

Naposletku uslov da je ostvaren prihod od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

RTB ima rudne resurse i dobro je što država traži investitora koji će ulagati u njegov razvoj, kažu stručnjaci.

"Bor u ovom trenutku može da preživi samo iz tekućeg poslovanja zato što je imao sreću da je visoka cena bakra. Država nema više mnogo manevarskog prostora, jer je teško izdržati neku situaciju da servisiramo RTB Bor", ukazuje Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Bor je RTB, a RTB je Bor, kažu u lokalnoj samoupravi. Njima je najvažnije što Vlada budućeg strateškog partnera obavezuje da zadrži svih 5.000 radnika.

"Grad i RTB moraju da budu partneri i moraju zajedno da grade i da nastave saradnju na nivou i na način na koji je ta saradnja dosad postojala, a to je upravo kroz osnaživanje ekonomije, stvaranje uslova da se podigne privredni ambijent u gradu Boru. Kako u gradu Boru, tako i u Srbiji", ističe gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Proteklih decenija propala su četiri pokušaja privatizacije RTB-a. Ako sada sve bude po planu, strateški partner bi u Bor stigao već krajem godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се