Socio-ekonomski savet za ukidanje smanjenja plata u javnom sektoru

Socio-ekonomski savet, u kome su predstavnici vlasti, poslodavaca i sindikata, podržao je inicijativu da se van snage stavi zakon o privremenom umanjenju plata u javnom sektoru, kao i inicijative za izmenu zakona o javnim nabavkama, o porezu na imovinu, o PDV-u i o porezu na dobit pravnih lica.

Usvojen je i tekst predloga Strategije bezbednosti i zdravlja na radu 2018–2022. godine, kao i Akcioni plan za sprovođenje tog zakona. To su novinarima na zajedničkoj konferenciji nakon sednice saopštili ministar za rad Zoran Đorđević, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, kao i predstavnici sindikata Ljubisav Orbović i Zoran Stojiljković.

"Unija poslodavaca je dala inicijativu za izmenu Zakona o javnim nabavkama, o porezu na imovinu, o PDV-u i o porezu na dobit pravnih lica, a inicijativu za stavljanje van snage Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja korisnika javnih sredstava, podneo je Savez samostalnih sindikata i dato je pozivitno mišljenje na ovu inicijativu", rekao je predsedavajući SES-a Miloš Nenezić.

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao da je su to konstruktivni i konkretni predlozi.

Kako je rekao, očekuje da već na sledećoj sednici Saveta, koja bi trebalo da bude održana u septembru, ministar finansija dâ odgovor u vezi sa inicijativom za ukidanje smanjenja plata u javnom sektoru.

Kada je reč o izmeni Zakona o javnim nabavkama, Đorđević je rekao da Vlada razmišlja o tome kako bi zakon i proces nabavki bili što efikasniji i izrazio očekivanje da te izmene budu usvojene do kraja godine.

"I sam, kao ministar, bio sam svedok da u nekim slučajevima javne nabavke idu teško, zbog opstrukcije nekih ponuđača, a da se ne koriste svi instrumenti kad je u pitanju negativna referentna lista... Predlog je da unapredimo proces i onemogućimo one koji imaju zlu nameru da pošto-poto nešto zaustave", rekao je Đorđević.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su se članovi Saveta saglasili sa inicijativama, ali je izneo zamerku što sednici nisu prisustvovali premijerka Ana Brnabić ni ministar finansija Siniša Mali, jer je, kaže, reč o važnim pitanjima.

Kada je reč o inicijativi koju je podneo SSSS, Orbović je podsetio da je u prethodnom periodu bilo povećanja plata u pojedinim sektorima koje obuhvata taj akt, poput zdravstva, obrazovanja, kulture, ali da u mnogim javnim preduzećima nije dolazilo do povećanja, pa su zarade u javnim ustanovama poput Pošte, Fonda PIO, NSZ, RFZO-a, komunalnim preduzećima – niske.

"SES je prihvatio, inicijativa je podneta blagovremeno, očekujem da će ona na sednici Vlade biti prihvaćena, a ostalo je dovoljno vremena da se u budžetu sagleda ovo pitanje", rekao je Orbović.

"Razlika u roditeljskom dodatku do kraja godine"

Ministar  Zoran Đorđević izjavio je da će razlika u roditeljskom dodatku za drugo, treće i četvrto dete, roditeljima biti isplaćena do kraja godine.

Đorđević je tako odgovorio na pitanje da li je do njega došla informacija da još nisu počele da se sprovode mere za podsticanje rađanja koje su stupile na snagu 1. jula, odnosno da pojedini roditelji i dalje dobijaju stari iznos – za drugo dete 6.000 umesto 10.000 dinara.

"Zakon je počeo da se primenjuje 1. jula, za nešto retroaktivno, za nešto ne. Kad su u pitanju drugo, treće i četvrto dete, za njih će biti, retroaktivno, isplaćena razlika do kraja godine, u narednih šest meseci. Finansijska sredstva imamo, ona su obezbeđena", rekao je Đorđević.

Upitan za kašnjenje isplata naknada porodiljama, Đorđević je istakao da tih kašnjenja više nema i da se isplaćuju najkasnije do 20. u mesecu, za prethodni mesec.

Pojasnio je da je izmenjen zakon, upravo da ne bi više bilo kašnjenja, jer je ranije, kaže, postojao "korak više", odnosno poslodavci su isplaćivali naknadu, a onda morali državi da pruže dokaz da su platili porodilji, kako bi im država refundirala ta sredstva.

Sada je, navodi, predviđeno da država isplaćuje direktno porodiljama, od trenutka kada odu na porodiljsko bolovanje.

"Nema kašnjenja. Odredili smo da 20. u mesecu bude datum za isplatu, vodili smo rečuna o isplati plata i penzija, kako ne bismo opteretili trezor, tako da ništa ne kasni", rekao je Đorđević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво