Nastavlja se strmoglavi pad turske lire

Turska lira ponovo je oslabila – deset odsto za poslednja 24 sata. Vlasti poručuju da je turska ekonomija snažna i najavljuju gašenje naloga na društvenim mrežama sa kojih su slati "provokativni stavovi" o kursu lire.

Nacionalna valuta Turske od jutros se na azijskim berzama menja po kursu od sedam lira za jedan američki dolar.

To je pad od deset posto u odnosu na juče, čime je nastavljen strmoglavi pad turske valute, koja je u poslednjih nekoliko meseci izgubila 40 odsto vrednosti.

Samo od petka je pala za 16 odsto jer je američki predsednik Donald Tramp objavio da je odobrio da se carine na čelik i aluminijum iz Turske udvostruče.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obratio se naciji sa porukom da je u toku trgovinski rat prtiv Turske i da za pad lire i inflaciju nema ekonomskih razloga.

"Naš odgovor onima koji vode trovinski rat protiv celog sveta pa i protiv naše zemlje jeste da ćemo se mi okrenuti novim tržištima i novim savezima", rekao je Erdogan.

"Povećanjem carina na turski metal krše se pravila Svetske trgovinske organizacije, čija je Turska članica. Ne možemo to da prihvatimo kao svršenu stvar", poručuje Erdogan.

Gašenje naloga na društvenim mrežama zbog objava o liri

U međuvremenu, tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da preduzima "neophodne pravne mere" na društvenim mrežama zbog objava koje se odnose na kurs dolara, a koje stvaraju negativnu percepciju ekonomije u toj zemlji.

Ministarstvo je izbeglo da kaže da li "pravne mere" znače gašenje naloga na mrežama, niti to britanska agencija navodi.

Kako prenosi Rojters, u saopštenju je navedeno da je od 7. avgusta identifikovano 346 naloga na društvenim mrežama koji su "na provokativan način" objavljivali komentare o slabljenju turske lire, kao i da su povodom toga preduzete "pravne mere".

Na pad lire psihološki utiče i sukob Vašingtona i Ankare u vezi sa hapšenjem jednog američkog sveštenika u Turskoj. Zbog toga su dvojici turskih ministara uvedene sankcije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво