Kraljevo, 5.000 radnika biće zaposleno u fabrici "Leoni"

Na ratarskom imanju u Kraljevu počeli su pripremni radovi za izgradnju četvrte fabrike nemačkog "Leonija" u Srbiji, a koju je Vlada proglasila za projekat od nacionalnog značaja. Fabrika će imati 45.000 kvadratnih metara, a u proizvodnji žica, optičkih vlakana, kablova i kablovskih sistema trebalo bi da narednih godina bude zaposleno 5.000 radnika.

Bivši radnici nekadašnjih industrijskih sistema danas hleb uglavnom zarađuju na gradskoj pijaci. Više ne žele ni da govore o tome šta ih je zadesilo, a u bolje teško mogu da poveruju.

Nestvarno im deluje i najava da će u fabrici "Leoni" biti otvoreno pet hiljada radnih mesta. Ipak, "Leoni" kreće u izgradnju i farbika bi trebalo da bude završena do 2020. godine.

 "Jedna investicija će krenuti ove godine, a jedna sledeće godine, ali to su dugoročne investicije. Od tri do pet godine traju izgradnje i počne da funkcioniše svaka fabrika punim kapacitetom", kaže predsednik Privredne komore Kraljeva Zvonko Tufegdžić.

Broj nezaposlenih u Kraljevu naglo se povećao 2008. godine na 14.000. Od tada nije bilo većih otpuštanja, ali ni zapošljavanja, zato su velika očekivanja od dolaska "Tajpa" i "Leonija".  

"Biće dosta žena zapošleno. Mislim da će to ovom gradu značiti. Imaće mogućnost da biraju i budu zaposlenič. Ne mislim da će oni povećavati plate", kaže sekretar Udruženja privrednika "Inicijativa" Ljubinko Zlatić.

Grad i Republika nisu bili škrti prema stranim investitorima, ali se lokalni privrednici ne bune, jer im nisu konkurencija.

"To podržavamo da oni zapošljavaju nekfalifikovanu radnu snagu, a toga ima dosta u Zavodu za zapošljavanje", kaže direktor fabrike "Radijator" Rade Janić.

Na Ratarskom imanju u toku je raščišljavanje i priprema terena za izgradnju buduće fabrike "Leoni". Prema planu u januaru naredne godine biće sagrađen prvi pogon od 6.000 kvadrata.

Kraljevački pogon turske fabrike tekstila "Tajp" trebalo bi da bude završen početkom januara. Tu bi uhlebljenje moglo da nađe 2.500 nezaposlenih Kraljevčana, ali kao i Leoni, i oni zvanično nisu objavili podatak koliko će ljudi primiti odmah po otvaranju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. avg 2018, 00:30)
anonymous [neregistrovani]

Zapošljavanje

A koliko će biti zaposleno onih sa fakultetskim diplomama, naročito inženjera, lekara, naučnika? Nije Srbiji potrebno da školuje i zapošljava robove za Zapadne firme, nego rukovodioce za naše!