Borski bakar izvezen i u Kinu

Od početka godine RTB Bor je na stranom tržištu prodao 17.650 tona bakra, što mu je, zajedno sa prodajom ostalih proizvoda, obezbedilo 25 odsto veći izvoz nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz tog preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju, devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu za sedam meseci iznosi 125 miliona dolara.

"Borski bakar kvaliteta 'četiri devetke' tradicionalno se prodaje u Hrvatskoj, Turskoj, Bugarskoj i Nemačkoj, a u julu je prvi put brodskim kontejnerima otpremljeno i 750 tona bakra u – Kinu", ističe RTB Bor.

Dodaje se da su Englezi za 2,6 tone borskog srebra kupljenog od januara do jula platili RTB-u Bor milion i 372 hiljade dolara i da su dodatnih 1,2 miliona dolara izdvojili za paladijum i platinu.

Takođe, u saopštenju je nadeveno da su Poljaci za selen i plavi kamen, koji je u prethodnih sedam meseci otpreman iz Bora, platili ukupno 1,6 miliona dolara.

"U istom periodu put Rumunije, Grčke i Bugarske otišla je i sumporna kiselina vrednosti 247 hiljada dolara, pa je ukupan devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu tokom prethodnih sedam meseci 124,7 a dolara, što je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine", saopštila je borska kompanija.

Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra samo u julu je 17 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje srebra, plavog kamena i sumporne kiseline, ističe se u saopštenju i dodaje da je sve to RTB-u Bor obezbedilo ukupan izvoz u julu vredan 17,6 miliona dolara.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. avg 2018, 05:48)
Dalmatinac [neregistrovani]

srebro za investment

Srebro. Po ovoj ceni ispada unca srebra 15 dolara a svetska cena je oko 21 dolara unca. Ni orao ni kopao 6 dolara u djep.Napravite manje poluge za ciji ce kvalitet i tezinu garantovati drzava pa dajte na prodaju.Umesto da smrdljive evre i dolare narod cuva cuvace poluge. Srebro je sad all time low tako da moze da ide gore.

(ponedeljak, 13. avg 2018, 00:24)
anonymous [neregistrovani]

Rasprodaja srpske zemlje

I tako se rasprodaje srpska zemlja ruda sume sve st amoze da se odnese dok eu uvela zabranu izvoza bakra srbija na veliko sve poklanja i za 10 godine cemo skupo to platiti