Niški aerodrom i zvanično u državnom vlasništvu

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali su ugovor o prenosu osnivačkih prava u javnom preduzeću za aerodromske usluge "Aerodrom Niš", kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom.

Zorana Mihajlović je istakla da je "Aerodrom Niš" od strateškog značaja za Srbiju, kao alternativni aerodrom beogradskom i rezervni centar kontrole letenja iz sistema SMATSA, zahvaljujući, kaže, novom tornju kontrole leta koji će biti izgrađen u Nišu.

"Prenosom upravljanja na Vladu Srbije, biće omogućeno normalno funkcionisanje niškog aerodroma i obezbeđena sredstva za investicije koje će omogućiti dalji razvoj niškog aerodroma, kako bi i u budućnosti bio jedan od vodećih u ovom delu regiona", kaže Mihajlovićeva.

Ministarka podseća da je Vlada Srbije odluku o prenosu osnivačkih prava sa JP "Aerodrom Niš" na Republiku Srbiju donela nakon višegodišnjih molbi Grada Niša i menadžmenta aerodroma da pomogne dalji rad i razvoj niškog aerodroma, s obzirom na to da Grad Niš, kao vlasnik aerodroma, ne raspolaže neophodnim finansijskim sredstvima.

Kako se navodi u saopštenju potpredsednice Vlade, Srbija je u prethodne četiri godine pomogla niški aerodrom sa ukupno 9,8 miliona evra, od čega je 3,6 miliona evra pomoć u novcu i opremi koju je Aerodrom "Konstantin Veliki" dobio od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države.

Broj putnika na niškom aerodromu u periodu 2014. do 2017. povećan je 248 puta, sa 1.335 putnika u 2014. na 331.582 u 2017, a prevoz robe devet puta, sa 284 na 2.542 tone.

broj komentara 15 pošalji komentar
(četvrtak, 09. avg 2018, 19:16)
mj.ch [neregistrovani]

Zasto bez referenduma?

Meni nisu cista posla. Da li se zna ko je do sada bio vlasnik niskog aerodroma. Kakvo oduzimanje ili konfiskacija pa nismo u komunizmu. ako ga je dosadasnji vlasnik prodao ili poklonio drzavi Srbiji onda je u redu. Niske vlasti to ne bi smele uraditi bez referenduma u Nisu. Za to se ipak narod pita.

(četvrtak, 09. avg 2018, 18:53)
anonymous [neregistrovani]

A sada....

A sada....prodaja...naravno... Neće niko iz gradskih vlasti Niša umočiti prsti u tender prodaje...med je isključivo privilegija "velikih" iz Beograda. A nakon prodaje....privatni vlasnik će svim snagama nastojati da rentabilno radi....a naravno takav uspeh će biti pripisan....zna se već kom. Nego...neće auto uzbrdo punim teretom i sa povučenom ručnom kočnicom.

(četvrtak, 09. avg 2018, 18:10)
anonymous [neregistrovani]

Niski aerodrom

Zarad daljeg razvoja Niskog aerodroma,najbolje je da bude u vlasnistvu drzave.

(četvrtak, 09. avg 2018, 17:59)
anonymous [neregistrovani]

aerodrom

Drzava ce bolje brinuti o aerodromu.

(četvrtak, 09. avg 2018, 17:37)
loki [neregistrovani]

kl

Država će mnogo bolje da vodi računa o aerodromu nego grad Niš.

(četvrtak, 09. avg 2018, 16:54)
coa [neregistrovani]

"Konstantin Veliki" Niš

Aerodrom je "Konstantin Veliki", a ne Aerodrom "Niš".

(četvrtak, 09. avg 2018, 16:22)
Aca [neregistrovani]

Avionn

Ovo je najbolja odluka i resenje za Niski aerodrom. Sad moze uspesnije i bolje da posluje.

(četvrtak, 09. avg 2018, 16:10)
anonymous [neregistrovani]

@Е моје Нишлије

Pa sta ljudi mogu ? Zar vi ne shvatate da se narod odavno nista ne pita u ovoj drzavi ?

(četvrtak, 09. avg 2018, 16:06)
Hrvoje [neregistrovani]

Uspeh

Verujem da država ima dobar plan za Niški aerodrom.

(četvrtak, 09. avg 2018, 16:06)
Milos [neregistrovani]

pohvale

Sigurni smo da je najbolje da je niski aerodrom u drzavnim rukama. On je takodje od strateskog znacaja za nasu zemlju.