Kontraudarac Kine: Od 23. avgusta nove carine za SAD

Kina uvodi dodatne tarife u visini od 25 odsto na 16 milijardi dolara vredan uvoz iz SAD, koje će se primenjivati na raznovrsnu robu – od goriva, preko proizvoda od čelika i automobila do medicinske opreme, objavilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Tarife će biti aktivirane 23. avgusta, navodi se u saopštenju, istog dana kada i SAD planiraju da počnu da naplaćuju carine od 25 odsto na novu količinu robe uvezene iz Kine u vrednosti od 16 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Konačna kineska lista američkih proizvoda koji podležu carini se, međutim, razlikuje od nacrta iz juna, na kojem se nalazila i sirova nafta. Broj kategorija proizvoda, na koje će se primenjivati tarife, sada je porastao na 333 sa 114 iz juna, iako je ukupna vrednost ostala ista.

Akcije SAD i pretnja predsednika SAD Donalda Trampa carinama na sve što stigne iz Kine, izazvale su ovakav odgovor Kine, koja je i ranije obećala da će uzvratiti jednakim tarifama na svaku akciju SAD.

Američka administracija je, naime, odlučila da primeni carine na 279 od 284 proizvoda koji su na listu za carinjenje dodati u junu, a vrednost im je oko 16 milijardi dolara godišnje.

Na toj listi robe nalaze se pretežno industrijski proizvodi kao što su parne turbine i gvozdeni nosači.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 09. avg 2018, 10:32)
anonymous [neregistrovani]

Ameri, uvedite celom svetu sankcije !!!

...Vi to mozete Samo napred.

(četvrtak, 09. avg 2018, 10:27)
anonymous [neregistrovani]

Opa Đurđo !!

... Samo napred.

(četvrtak, 09. avg 2018, 10:13)
anonymous [neregistrovani]

Имамо победника

@Биће скупо и за једне и за друге

Победник је већ Кина. Имаће они тренутно губитке, али они интензивно се ослобађају америчких ефектива и повећавају сарадњу са другим земљама. Кинеско-америчка трговинска размена је за прошлу годину била 600 милијарди а по тренутно стању ове године неће достићи 450 милијарди. При томе руско-кинеска трговина је за првих 6 месеци дошла скоро на 80 милијарди и увелико ће прећи 100 милијарди (2016. је била тек 60 милијарди). Кинези су ето само ту скоро надокнадили губитак на америчком правцу. Слично се дешава са Аустралијом, Турском и низом других стратешких праваца. А ту америка не може да буде конкурентна и губљење тих тржишта за њих је неповратан процес који води у изолацију.

(sreda, 08. avg 2018, 20:42)
anonymous [neregistrovani]

Биће скупо и за једне и за друге

Победника неће бити у овом трговинском рату, изгубиће и једни и други, а колатерална штета ће бити и сви други који тргују са њима.