U Srbiji 28.000 aktivnih gradilišta

Građevinari u Srbiji obeležavaju svoj dan. Ponovo su jedan od pokretača privrednog rasta i razvoja Srbije, kaže resorna ministarka Zorana Mihajlović i dodaje da se gradi mnogo više nego pre nekoliko godina, da je aktivno više od 28.000 gradilišta, da će do kraja godine biti završen Koridor 10 i 106 kilometara Koridora 11.

Na najzahtevnijoj deonici na Koridoru 10 – kroz Grdeličku klisuru, radi više stotina radnika. Završen je veći deo trase od 26 kilometara, bilo je problema sa klizištima kod tunela Predejane, a u toku je stabilizacija terena sa kosinama.

"U odnosu na ranije, danas se mnogo brže i bolje radi, i mehanizacijom. Ljudski faktor je mnogo manje opterećen", ističe radnik Zoran Petrović.

Jedan od 33 mosta koja se grade kroz Grdeličku klisuru, jeste i najduži i najviši most na južnom delu Koridora 10 – to je Vrla.

Na deonici kod Vladičinog Hana je i najduži putni tunel – Manajle, sa dve tunelske cevi, prosečne dužine 1.808 metara.

Kompletan Koridor 10, sa opremanjem tunela i završetkom deonice kod Bujanovca od osam kilometara, trebalo bi da bude završen do kraja ove godine. Ministarka Mihajlović je rekla da će i na Koridoru 11, deo od Obrenovca do Preljine biti pušten u saobraćaj do kraja 2018.

Na delu trase bilo je problema sa izvođačima radova, pa je ugovor raskinut.

"Putevi Užice i Planum su odbili da rade na sanaciji te deonice prema projektu za sanaciju, koji je napravljen. Mi smo prošle nedelje ta dva izvođača potpuno sklonili sa gradilišta, pustili garancije i naplatili u budžet 350 miliona dinara", objašnjava Mihajlovićeva.

U Srbiji je više od 28.000 aktivnih gradilišta, a građevinarstvo u ovoj godini beleži rast od 25 odsto. I dalje je jedan od najtežih poslova, naročito na otvorenom i na visokim temperaturama.

"Radim osam godina u građevinarstvu, molerske radove. Zadovoljan sam, zarađujem dovoljno za svoju porodicu i sebe, uslovi su dobri, solidni", kaže radnik Nenad Milosavljević.

Novica Jančić, direktor građevinske firme u Vranju, ukazuje da mnogo radnika radi kod nekih poslodavaca i na crno. "Oko opreme i mera zaštite i bezbednosti se štedi, mada ipak se ide napred i u tom smeru", naveo je Jančić.

Prvo će u Nišu i Vranju početi izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Do kraja avgusta, znaće se lokacije u Beogradu, rekla je ministarka Mihajlović. Gradiće se 5.203 stana u sedam gradova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи