Kakvu korist Srbiji donosi gasovod između Bugarske i Turske

Turska je već glavni snabdevač gasa u Jugoistočnoj Evropi. A sve važniju ulogu u dotoku novih količina gasa ima i Bugarska, koja se pre nekoliko dana, sa još jednom gasnom cevi povezala sa turskim skladištima. Prednost tog gasovoda je što je dvosmerni, što znači da obe zemlje jedna drugoj mogu isporučivati gas.

Evropska unija je još pre dve godine dala zeleno svetlo Bugarskoj da pravi gasno čvorište na obalama Crnog mora. Druga cev dvosmernog gasovoda sa Turskom, iako duga samo 20 kilometara, Bugarskoj donosi dotok novih 1,7 milijardi kubika gasa godišnje.

"Sada smo izgradili gasovod koji će omogućiti povratne tokove kako bismo mogli dobiti gas iz Turske, iz Azerbejdžana i iz Rusije", kaže Bojko Borisov, premijer Bugarske.

"Novi gasovod povećaće kapacitet i omogućiti povratnu vezu koja se može koristiti u budućnosti za transport gasa u Bugarsku", kaže Fatih Donmez, turski ministar energetike i prirodnih resursa.

Turska raspolaže sa ozbiljnim zalihama gasa – pored već dva postojeća direktna dotoka ruskog gasa – Plavim i Transbalkanskim gasovodima, uskoro sa Rusima završava i treći – Turski tok.

U junu je otvorila i gasovod TANAP, koji doprema gas iz Azerbejdžana a koji je sa gasovodom TAP deo "Južnog gasnog koridora" za transport gasa sve do Italije.

Nova bugarsko-turska spona svakako znači i našoj zemlji, jer se sa Bugarskom ubrazano radi na projektu takođe dvosmernog gasovoda od Niša do Sofije.

"Veoma je značajno zato što je Turska nama blizu, od Turske preko Bugarske nema neke velike daljine. Iduće godine treba da se završi ugovor između 'Gasproma' i 'Naftogasa' i verovatno da transport gasa neće ići preko Ukrajine za naše potrebe, tako da su ovakvi gasovodi veoma važni za Srbiju kako bismo obezbedili u daljem periodu isporuke gasa za naše potrebe", kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

Da Evropi treba sve više gasa i da traži nove izvore, potvrđuje i Severni tok 2. Uprkos američkom protivljenju, Nemačka i Rusija napreduju sa gradnjom tog gasovoda. Ovih dana počelo je i polaganje cevi podno Baltika.

broj komentara 0 pošalji komentar