Peking poručuje Vašingtonu: Vratite se zdravom razumu!

Kineski zvaničnici apelovali su na SAD da se vrate zdravom razumu, nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa predložila da tarife na 200 milijardi dolara vredan uvoz iz Kine budu podignute na 25 odsto.

Trgovinski predstavnik SAD Robert Lajtizer rekao je jueč da mu je predsednik Tramp naložio da razmotri povećanje sa prethodno predložene carine od 10 odsto, jer Kina nije ispunila zahteve SAD-a i uvela je kontracarine na američku robu, prenosi Rojters.

Nove Trampove pretnje negativno su se odrazile na tržišta kapitala u Kini, gde su akcije danas u padu, a na silaznoj putanji je i kineski juan.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang ponovio je da "ucenjivački" napori SAD-a neće dati rezultat.

"Kao drugo, savetovali bismo američkoj strani da se vrati zdravom razumu i da ne dozvoljava emocijama da slepo utiču na njene odluke, jer će im na kraju to naneti štetu", dodaje Geng.

Navodi, međutim, da su vrata Kine za dijalog u trgovinskom sporu otvorena, ali da razgovori moraju biti zasnovani na uzajamnom poštovanju i jednakosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи