Sezona potrage za "zlatnom gljivom" u "Zasavici"

Kišno vreme i visok nivo podzemnih voda idealni su za rast pečuraka. U Rezervatu prirode "Zasavica" buja više od 300 vrsta gljiva, a od nedavno i dve vrste tartufa – skupocene pečurke intresantne za istraživače i krijumčare. Sezona potrage za "zlatnom gljivom", kako je nazivaju, trajaće do kraja jeseni.

U rezervatu "Zasavica", staništu brojnih prirodnih retkosti pod zaštitom države, na više od 1.800 hektara caruju četiri vrste crnog i jedna belog tartufa – jedinstvenog prirodnog blaga koje se veštački teško može gajiti. Rastu u simbiozi sa topolom, hrastom i jasenom, a da ih lovci pronađu u zemlji, pomaže im lagoto romanjolo keruša Maza, ljubimica rezervata.

"Treba posebna obuka, treba dosta rada. Inače, kuče ima osobine tragača tartufa, ali mu se mora pomoći, mora se raditi sa njim. On na osnovu mirisa pokaže gde je tartuf, a mi dalje odradimo, pomažemo mu ako je duboko", objašnjava Zoran Nedić, šef čuvarske službe u Rezervatu prirode "Zasavica".

Pretpostavlja se da jedinstvene vrste tartufa ovde rastu hiljadama godina, ali je lov na njih počeo nedavno. Cena kilograma crnog je oko 300 evra, dok je beli tartuf pet puta skuplji.

"Tražimo tartufe samo u naučne svrhe i zabranjujemo istraživačima da tartufe skupljaju u rezervatu zato što su oni deo prirodnog ambijenta i njih treba da skupljaju i jedu životinje koje se njima hrane i da to bude u skladu sa prirodom", ističe upravnik rezervata Slobodan Simić.

Prvo jelo od crnog tartufa napravljeno je davne 1815. godine u Beču. U rezervatu "Zasavica", osim u naučne svrhe, koristi se kao začin za gulaš – omiljeno jelo u ovdašnjem restoranu.

U "Zasavici" prave i tartuf lozu u rakiji od tamjanike, luksuzan proizvod za koji, kao i za sir od magarećeg mleka, vlada veliko interesovanje.

"Rakija je od 20 gradi jačine i tartuf stavljamo dva ovakva u bočicu koji stoje nekih mesec dana, može i duže", navodi rendžer Dušan Novaković.

Promet ove ekskluzivne pečurke, koja se često krijumčari, strogo se kontroliše na tržištu. U svetskim restoranima zbog cene dostupna je džet-setu, a u "Zasavici" svim posetiocima, kojih je oko 40.000 godišnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи