Za ekonomsko osnaživanje žena na selu tri miliona dinara

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavilo je konkurs za dodelu finansijskih sredstava za podršku projektima udruženja u oblasti ekonomskog osnaživanja žena na selu, za šta je opredeljeno tri miliona dinara. Želimo da naše žene budu cenjene i poštovane, da u budućnosti naš odnos prema njima bude primer i drugima, poručuje ministar Zoran Đorđević.

Kako stoji u konkursnoj dokumentaciji, maksimalni iznos koje udruženje može potraživati je 300.000 dinara. 

S obzirom na to da žene koje žive u seoskim područjima čine jednu od najranjivijih grupa u pogledu jednakih mogućnosti ostvarivanja ljudskih prava u svim oblastima javnog i privatnog života, objašnjavaju u ministarstvu, opšti cilj konkursa odnosi se na poboljšanje ekonomskog položaja i statusa žena na selu. 

Komitet Ujedinjenih nacija za eliminisanje diskriminacije žena, ističe se, izrazio je posebnu zabrinutost zbog postojanja nejednakosti između žena u gradu i žena na selu u pogledu životnog standarda i zaposlenosti, pogotovo starijih žena.

Komitet je, takođe, navode u ministarstvu, zabrinut zbog činjenice da postoji diskriminacija žena na selu u pristupu imovini usled tradicionalnih i društvenih obrazaca koji favorizuju muškarce kao nosioce imovinskih prava. 

Stoga je, kažu, preporučio Srbiji da obezbedi ženama na selu, uključujući starije žene, neometan pristup odgovarajućem životnom standardu, zapošljavanju i imovinskim pravima. 

Kako stoji u konkursnoj dokumentaciji, očekivani datum početka realizacije izabranih projekata je 25. oktobar ove godine, a projekti moraju da se realizuju u Srbiji do 25. marta 2019. godine. 

Rok udruženjima da pošalju prijave i predloge projekata je najkasnije 14. avgust ove godine, piše u konkursnoj dokumentaciji objavljenoj na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

Ministarstvo pruža podršku ekonomskom osnaživanju žena 

U skladu sa principima Vlade Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će dalje unapređivati položaj svih svojih građana ravnopravno - i žena i muškaraca, rekao je resorni ministar Zoran Đorđević.

Posebna pažnja ženama koje žive i rade na selu, biće pružena kroz socijalno preduzetništvo i donošenjem Zakona o socijalnom preduzetništvu, naglasio je Đorđević tokom sastanka sa predstavnicama Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Vlada Republike Srbije i ministarstvo na čijem sam čelu nastaviće aktivno da radi na poboljšanju položaja žena u Srbiji. Želimo da naše žene budu cenjene i poštovane, da u budućnosti naš odnos prema njima bude primer i drugima. Naši građani treba da znaju da država, kroz zakone i institucije, stvara pravi ambijent za podršku ženama uopšte i njihovom ekonomskom osnaživanju", rekao je ministar.

Đorđević je napomenuo da je neophodno najpre eliminisati stereotipe koji postoje kada su u pitanju prava muškaraca i žena i aktivno raditi na ekonomskom osnaživanju žena, jer se time omogućava njihova nezavisnost i preventivno deluje na sprečavanje nasilja nad ženama.

Ukazao je da je donošenje Zakona o rodnoj ravnoravnosti, koji će doprineti još boljem statusu žena u našem društvu, takođe jedan od prioriteta Ministarstva u narednom periodu, napominjući da se Srbija zalaže za suzbijanje svake vrste diskriminacije i ostvarivanja ravnopravnosti i jednakosti, kao i zaštite ljudskih prava.

Đorđević je najavio da će pored Zakona o rodnoj ravnopravnosti, na čijoj izradi je rad u toku u saradnji sa Švedskom, uskoro pred poslanicima predstaviti i Zakon o zabrani diskriminacije.

"Srbija ima dosta pohvala od Evropske unije, naročito kada je u pitanju zastupljenost žena u upravnom delu i mi želimo da one budu prisutne u svim segmentima našeg društva i svim organizacijama", napomenuo je ministar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво